Nyomtatás Kicsinyítés Nagyítás    vissza

Sós kalács

A kép magáról beszél, ennivalóan finom és laktató. Biztos siker! Bármi mással megtölthető, ízlés és otthon lapuló hozzávalók szerint. Szendvics helyett ideális vendégváró.

 


Baconos gombás kalács

Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 10 g élesztőpor vagy 2,5 dkg friss élesztő, 1 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 3 - 3,5 dl tej (a liszt minőségétől függően), 1 tojás sárgája, olaj, bacon, gomba, olajbogyó, egy kevés sajt, 1 tojás

A sütőt 50 °C-ra bekapcsoljuk. 1 dl tejet a cukorral megmelegítünk és beleszórjuk az élesztőt, félre tesszük. A lisztet és a sót egy tálba tesszük, a felfutott élesztőt ráöntjük, hozzátesszük a maradék langyos tejet és a tojás sárgáját. Lágy és ruganyos tésztát gyúrunk. Ha összeállt, kézzel még legalább 10, géppel 1 percig gyúrjuk, azután betesszük a meleg elzárt sütőbe, ahol fél óra alatt megkel. Időközben a többi hozzávalót előkészítjük: a gombát vékony szeletekre vágjuk, leforrázzuk, az olajbogyót felaprítjuk, a baconszeleteket szétválasztjuk, a sajtot lereszeljük. A tojást egy kis tálban felverjük. A megkelt tésztát fél centiméter vastagra, nagyjából négyzet alakúra nyújtjuk. Ráfektetjük egyenletesen elosztva a szalonnaszeleteket úgy, hogy a széleken 1 - 1 újnyi sávot üresen hagyunk. A szalonnára jön a gomba, majd rászórjuk az olajbogyót és a reszelt sajtot. Az oldalakon, szabadon maradt négy sávból 3-at tojással megkenünk, és a nem bekent oldaltól kezdve lazán összetekerjük. A két végét és a záróélt kicsit megnyomkodjuk, hogy jól összetapadjon. Kiolajozott tepsibe tesszük, megkenjük a tetejét tojással, megszórjuk valamilyen maggal (én tökmaggal szórtam meg), és fél órára visszatesszük a még meleg sütőbe. Ha kilógna a tepsiből, kifli formára alakítjuk. A kelési idő letelte után a sütőt 180 fokra állítjuk, és a sütési hőfok elérésétől számítva kb. 30 - 40 perc alatt szép világosbarnára sütjük. Ha a teteje túlságosan megpirulna, félidőben egy alufólia darabbal letakarjuk. Szeletelés előtt negyed órát pihentetjük.