Hússal töltött burgonyaladik
Ezt az ételt többször is elkészítettem már. Igaz nem a leggyorsabban
elkészíthető ételek közé tartozik, de szerintem nagyon kiadós, laktató
étel. A darált hús felhasználási lehetőségeit szerettem volna variálni,
ezért próbáltam ki.
|
Hozzávalók: 8 közepes burgonya, 1 kk. köménymag, 1 babérlevél, só bors,
1 közepes fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyem zöldje, sajt, 20
dkg darált sertéshús, 1 tojás+1 tojás sárgája, 1 kiskanál mustár, pirospaprika,
csipet szárított kakukkfű (én többet tettem, mert úgy szeretem), 2 dl
tejföl, vaj a kikenéshez.
A burgonyákat héjában megfőzzük a babérlevéllel, a köménymaggal és sóval,
majd meghámozzuk. A darált húshoz adjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát,
tojást, mustárt, pirospaprikát, kakukkfüvet, a lereszelt sajt felét, petrezselymet
és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Vajjal kikenünk egy tűzálló tálat,
és a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A burgonyák tetejéről levágunk egy
vastagabb szeletet, aljukról meg egy vékonyabb szeletet (hogy ne billegjen),
belsejüket szépen kivájjuk. A burgonyadarabokat villával összetörjük és
a húsos masszához, tesszük, azután a masszával megtöltjük a burgonyákat
(én nem szoktam beletenni az összes krumplit, mert szerintem sok). Tetejükre
tesszük a kalapjukat. Alufóliával betakarva 25 percig sütjük. Utána megkenjük
tetejüket tejfölös tojással és megszórjuk a maradék sajttal. Továbbsütjük
15-20 percig.
|