Kicsinyítés Nagyítás    vissza

Gong-bao csirke

Hozzávalók 1 fõre:
1 gerezd fokhagyma
1 szál újhagyma (kell a szára is)
Napraforgóolaj
10 dkg csirkemell
Keményítõ
Kb 5 dkg uborka
Rizsecet
Szójaszósz

Cukor
Víz
Erõs Pista
Földimogyoró

1.A filézett CSIRKEMELLET apró (kb. 1x1x1 cm) kockákra vágjuk. A húst beletesszük egy edénybe, majd összekeverjük keményítõvel és vízzel (arány 2:10). A húsnak iszapos állagúnak kell lennie, de ügyelni kell arra, hogy se ne maradjon száraz, se ne legyen túl nedves (nem lehet víz/ folyadék leülepedés az edény alján!). Álljon a hús a keményítõben kb. 5-10 percet.

2.Ugyanakkora kockákra kell vágni az UBORKÁT és az ÚJHAGYMÁT, mint a csirkemellet. A FOKHAGYMÁT szeletekre vágjuk.

3.Oldjunk fel kevés vízben keményítõt (kb. 1 kanálnyit; az oldás mértéke 1:4 – keményítõ: víz).

4.Forrósítsuk fel a wokot, töltsünk bele annyi OLAJAT, amiben kényelmesen megsül a hús (semmiképpen ne ússzon a hús az olajban, de ne is maradjon száraz! Ehhez a mennyiséghez kb. 4 cl olaj kell). Akkor megfelelõ a sütési hõmérséklet, ha az olaj fodrozódik, és enyhén gõzölög (nem füstölög!). Kb. 1 perc.

5.A keményítõbe forgatott HÚST öntsük bele a forró wokba, és süssük át (addig, amíg a hús éppen át nem sül. Semmiképp ne süssük addig, amíg elkezd megpörkölõdni, és pirossá válni). Ez a folyamat kb. 1-1,5 percig tart.

6.Adjunk a húshoz SZÓJASZÓSZT - annyit, hogy szép barna színe legyen (kb. 1 teáskanál). Adjuk hozzá a FOKHAGYMÁT, majd az ERÕS PISTÁT (ez csípõs étel, tehát minimum 2 teáskanálnyi nyugodtan belemehet). Ezt követõen rakjuk bele a SÓT, a CUKROT, és a RIZSECETET (éppen hogy néhány csepp. Kerek illatot kell elérni, nem cél, hogy savanyú legyen az étel).

7.Mindezek után jön az UBORKA. Gyorsan süssük, rázzuk össze Az egész max. 1/2-1 perc. A végén kerül bele az ÚJHAGYMA, majd a FÖLDIMOGYORÓ.

8.Ezt követõen jön a wokba a VÍZBEN FELOLDOTT KEMÉNYÍTÕ (ettõl lesz szép csillogó, és egységes konzisztenciájú). Kb. 0,5 perc.

9.KÉSZ, LEHET TÁLALNI!


"Ha szeretné megtanulni az étel elkészítését, és a kínai konyha más
titkait is- tegye azt egy igazi kínai mesterszakácstól, Wang Mestertõl!
www.lucullusbt.hu vagy +36 20 9798-991."


Nyomtatás