Szilvás sós gyümölcs rizs
(fõétel) A szilvát kimagozzuk, majd elnyolcadoljuk. Serpenyõben
édes, vagy félédes vörösbort hevítünk,
felöntjük ugyanannyi vízzel, majd a szilvákat
kb. 10 perc alatt megfõzzük. Cukorral, fahéjjal, esetleg
citromhéjjal ízesíthetjük. Ha megfõtt,
kiveszzük a gyümölcsöt, majd a fõzõlébe
kockázzuk a kifilézett csirkecombot, vagy pulykamellet.
Pár perc alatt ezt is megpároljuk. Kevés párolt
rizst összekeverünk curryvel. Egy müzlis tálat kiöblíttünk
hideg vízzel, az aljára tesszük a gyümölcsöt,
rá a húst lehetõleg mindkettõt szaft
nélkül, majd a tálat teletömködjük a
rizzsel. A csészét egy hirtelen mozdulattal egy lapos tányérra
fordítjuk, s óvatosan kicsúsztatjuk belõle
a készételt. Esetleg egy kis szilva vagy áfonya lekvárral
meglocsolhatjuk.
Pulykasteak szilvamártással Kevés olajban oldalanként kb. 2-2 perc alatt elkészítjük
a pulykamellet, majd egy kevés bort löttyintünk rá.
Már forgatás nélkül az egyik oldalát
még 2-3 percig fõzzük. A húst kitálaljuk,
mellé egy kis rizskupacot formázunk, majd a mártással
leöntjük. |