Kicsinyítés Nagyítás    vissza

Szilvás – sós gyümölcs rizs – (fõétel)

A szilvát kimagozzuk, majd elnyolcadoljuk. Serpenyõben édes, vagy félédes vörösbort hevítünk, felöntjük ugyanannyi vízzel, majd a szilvákat kb. 10 perc alatt megfõzzük. Cukorral, fahéjjal, esetleg citromhéjjal ízesíthetjük. Ha megfõtt, kiveszzük a gyümölcsöt, majd a fõzõlébe kockázzuk a kifilézett csirkecombot, vagy pulykamellet. Pár perc alatt ezt is megpároljuk. Kevés párolt rizst összekeverünk curryvel. Egy müzlis tálat kiöblíttünk hideg vízzel, az aljára tesszük a gyümölcsöt, rá a húst – lehetõleg mindkettõt szaft nélkül, majd a tálat teletömködjük a rizzsel. A csészét egy hirtelen mozdulattal egy lapos tányérra fordítjuk, s óvatosan kicsúsztatjuk belõle a készételt. Esetleg egy kis szilva vagy áfonya lekvárral meglocsolhatjuk.



Pulykasteak szilvamártással

Ennél a receptnél a mártáson van a hangsúly. Úgy kezdjük el elkészíteni, mint az elõzõ receptnél. A szilvát kimagozzuk, majd elnyolcadoljuk. Serpenyõben édes, vagy félédes vörösbort hevítünk, felöntjük ugyanannyi vízzel, majd a szilvákat kb. 10 perc alatt megfõzzük. Cukorral, fahéjjal, esetleg citromhéjjal ízesíthetjük. Ha van otthon, akkor egy kis kajszi-, õszibarackot is kockázhatunk bele. Kevés fõzõtejszínnel felöntjük, s addig forraljuk, míg az be nem sûrûsödik – kb. 2-3 perc. Ha nagyon hígnak látjuk, akkor egy csipetnyi liszttel megszórjuk, s kiforraljuk.

Kevés olajban oldalanként kb. 2-2 perc alatt elkészítjük a pulykamellet, majd egy kevés bort löttyintünk rá. Már forgatás nélkül az egyik oldalát még 2-3 percig fõzzük. A húst kitálaljuk, mellé egy kis rizskupacot formázunk, majd a mártással leöntjük.

Ez az édes szósz tökéletes marhahúshoz is. A színe rózsaszínes, ami talán nem is annyira szokatlan, ha a habart meggylevesre gondolunk.


Nyomtatás