Kicsinyítés Nagyítás    vissza

Meggyes és Cseresznyés túrógombóc

Hozzávalók 4 személyre:
2 tojás, 8 dkg süto margarin, 50 dkg túró, 4 csapott evokanál búzadara, só, 4 evokanál zsemlemorzsa, 16 szem eper, 2-3 dl tejföl a tálaláshoz, 2-3 evokanál porcukor a tetejére

Elkészítés: A tojások sárgáját 3 dkg olvasztott vajjal simára keverjük. A túrót szitán áttörjük, és a darával együtt a tojássárgájához adjuk, 1 mokkáskanál sóval ízesítjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatos mozdulatokkal a túrós masszába forgatjuk. Hutoszekrényben 1 órán át pihentetjük, hogy a dara megdagadjon. Ez alatt a maradék vajat felolvasztjuk, és a morzsát közepes lángon, szorgalmasan kevergetve aranysárgára pirítjuk benne.

Kb. 2 liter vízbe sót szórunk és felforraljuk. A túrós masszából nedves kézzel 16 pingponglabda nagyságú gömböt formálunk, mindegyik közepébe 1-1 szem epret nyomunk, és óvatosan a forró vízbe dobjuk. Ha a víz újra forr, a lángot mérsékeljük, hogy a gyöngyözve forró vízben a gombócok inkább csak dagadjanak, mint fojenek. Amikor feljönnek a víz színére, még nincsenek készen, további 6-8 percig kell oket fozni. Ezután szurokanállal pár pillanatra hideg vízbe átszedjük, így kívülrol hirtelen kérget kapnak, és nem esnek szét késobb sem. Végül jól lecsöpögtetve a gombócokat a pirított morzsában meghempergetjük. Melegen, tejföllel meglocsolva, porcukorral meghintve tálaljuk



Tejszínes epernyárs

Hozzávalók: eper, cukor, 25 dkg márványsajtos vajkrém, 2 dl tejszín, citromlé, kevés friss menta
Elkészítés: A megtisztított epret kevés citromlével meglocsolom, és rablóhús pálcára felfuzöm. Egy kevés cukrot világosbarnára karamellizálok, és szép lassan rácsorgatom az epernyársakra és rácsra teszem. A felvert tejszínt kikeverem a márványsajtos vajkrémmel, kevés cukorral, és pár levél apróra vágott mentával ízesítem. Tálaláskor az epernyársakra kanalazzuk a tejszínes krémet.


Nyomtatás