Fõzelékek
Finom fõzelék.
Ehhez való zöldségalapot is lehet vásárolni,
melynek tartalma zöldborsó, kockára vágott répa
és karalábé. Az elõzõekben leírt
módon fõzzük meg vízben, ízesítsük,
majd tejfölösen habarjuk be. A habarásnál lisztet
összekeverünk tejföllel, majd lassanként a forró
lébõl szedünk hozzá, kavargatjuk, majd megint
merünk hozzá. Ennek a lényege a hõközelítés,
azaz a habarás szinte azonos hõmérsékletû
az étellel, mikor hozzá öntjük, így a liszt
nem csomósodik be.
A habarás után forraljuk bátran össze az ízeket,
de arra ügyeljünk, hogy a fõzelék ne égjen
le.
|
Sóska.
Nagyon egyszerû és gyors étel. A friss vagy fagyasztott
sóskát fõzzük meg vízben, vagy tejes
vízben, ízesítsük, de ne feledkezzünk el
a cukorról sem. Miközben fõ, egy edényben olvasszunk
fel vajat, adjunk hozzá apróra vágott fokhagymát,
lisztet, s állandó kevergetés mellett pirítsuk
aranysárgára. Kevergessük folyamatosan a forrásban
lévõ sóskát, s nagyon lassan adjuk hozzá
a vajas rántást. A folyamatos kevergetés nagyon fontos,
mert különben a liszt összeugrik, és becsomósodik.
Forraljuk tovább, míg a fõzelékünk bársonyos
nem lesz.
Tökfõzelék
- a finomfõzelékhez hasonlóan készül,
viszont elmaradhatatlan ízesítõeleme a kapor és
az ecet.
|