Húsvéti vendégváró
falatok
Közeleg a Húsvét ideje, ilyenkor a rokonok, barátok
gyakrabban keresik fel egymást. Olykor persze váratlanul
is. Hogy ilyenkor se jöjjünk zavarba, tarthatunk otthon egy-két
hidegen fogyasztható, Húsvétra jellemzõ ételt.
Vegyünk egész kötözött sonkát, tegyük
nagyon bo vízbe, adjunk hozzá fokhagymát, ételízesítot,
s rotyogtassuk vagy 2-3 órán keresztül, majd hutsük
le, s amikor szükséges, szeleteljük fel.
Fozzünk keményre tojásokat, pucoljuk meg, vágjuk
félbe, majd a sárgáját törjük át
krumplinyomón. Ha egy-két egész tojást, azaz
a fehérjét is hozzákeverjük, még dúsabb
és mutatósabb lesz. Ízesítsük mustárral,
sóval, borssal, majd csillagvégu habzsák segítségével,
vagy egyszeruen kiskanállal töltsük vissza a félbe
vágott tojások üregébe. A sonkával, kaláccsal,
paradicsommal kínálva ízletes hideg tálat
kapunk.
De vehetünk gépsonkát is, amit szeljünk fel vékonyra.
Vajat keverjünk el tormával, kevés petrezselyemzölddel,
majd 1 cm vastagon helyezzük a sonkánk közepére.
Göngyöljük fel, adjunk hozzá paradicsomot, paprikát,
kenyeret, s máris vihetjük a vendégeinknek.
|