|
|
|
|
|
Rovatok
Marton
János receptjei
Ebben
a rovatban Marton János
receptjeit és cikkeit
olvashatjuk, aki Dunaújvárosban
tanulta ki a szakács
szakma minden apró fortélyát,
majd 1999-ben Keszthelyen a
Szakma Kiváló
Tanulója versenyen bebizonyította,
hogy valóban nagyon érti
és szereti a szakmáját.
Ezután éttermekben
dolgozott, hogy még több
szakmai tapasztalatot szerezzen.
2004. októberétõl
Magyarország egyetlen
gasztronómiai televíziójában
a Tv Paprikában láthatjuk
õt és az általa
elkészített finomságokat.
Ezeken az oldalakon megosztja
velünk is kedvenc receptjeit,
szakmai titkait és hasznos
tanácsait. Tovább
a rovathoz |
|
Íz-kalauz
Íz-kalauz
rovatunk szerkesztõje
ugyan csak egy szakács,
akinek már saját
étterme is van. Barta
András szereti az újdonságokat,
viszont nem sok szabad ideje
van egy-egy étel elkészítésére.
Szeretek kísérletezni,
saját kútfobol
ételeket kipróbálni,
szakácsaimtól
tanulni, velük együtt
újabb- és újabb
fogásokat elkészíteni.
Ilyen esetekben azt tartom szem
elõtt, hogy az étkek
minél gyorsabban, és
viszonylag egyszerûen
elkészíthetõk
legyenek.
Barta András és
kollégái segítségével
olyan receptekkel, ötletekkel
lepjük meg Önöket,
amelyek valóban elkészíthetõk
egy hétköznapi konyhában
is, akár fél óra
alatt, s az alapanyag beszerzése
sem jelent különösebb
problémát. Hogy
mennyire nem, az kiderül
a következõ receptekbõl.
Tovább
a rovathoz |
|
Borozó
Az
egész országot
felölelõ Borászportálok
csoport a támogatónk
ennek a rovatnak az elkészítésében.
Több éves tapasztalattal
rendelkeznek a borral kapcsolatos
témákba, hírekben,
programokban és ezeket
itt megosztják velünk
is. Olvashatnak majd borral
kapcsolatos cikkekrõl,
szakmai hírekrõl
és programokról.
Tovább
a rovathoz |
|
|
Teázó
Gyorgyovich
Miklós vagyok.
Autodidakta módon tanultam
a teákról, így
a tévedhetetlenség
jelzõ nem engem illet
a témában. Jó
ideje már nem csak fogyasztom
a fõzetet, hanem igyekszem
minden elérhetõ
információt összegyûjteni
a camellia sinensisrõl
(teacserjérõl)
és mindazokról
a növényekrõl,
amelyekbõl teát
készítenek. És
ugyanilyen intenzitással
érdeklõdöm
a teaital fogyasztásához
kapcsolódó szokások,
gondolatok, illetve lényegében
mindazon dolgok felõl,
amelyek e nedûvel kapcsolatosak.
A Teázó-rovat
a tervek szerint a világ
minden táján fellelhetõ
és lehetõ legkülönfélébb
teákról fog szólni.
Szót ejtünk majd
a különféle
kultúrák teakészítési
és -fogyasztási
szokásairól, a
tea történetérõl,
múltjáról
és jelenérõl,
valamint teaházak szubjektív
elemzése is várható.
Továbbá kitérünk
majd a teákkal kapcsolatos
egyéb érdekességekre
is. Tovább
a rovathoz |
|
|
Koktélok
A
koktél szó eredete,
akárcsak a receptek egy
részéé,
erõsen kétséges.
Jó néhány
legenda létezik, de igen
kevés tény. Az
azonban elég valószínû,
hogy a szó az amerikai
kontinensen született.
1806-ban egy USA-beli kiadványban
már felfedezhetõ
a szó a mai értelmében
és biztosra vehetõ,
hogy száz évvel
ezelõtt már elfogadott
elnevezése volt a kevert
italoknak. Koktél rovatunkban
hétrõl-hétre
új koktélokkal
ismertetjük meg önöket
az Idea koktélos honlap
támogatásával.
Tovább
a rovathoz |
|
|
Magyar
márkák története
Frutti
cukorka, Diana sósborszesz,
Mambó magnó, Pitralon
arcszesz, Tuto lakat
emlékszik még
a régmúlt márkáira?
Ha igen, kattintson és
emlékezzen velünk,
ha nem, ismerje meg õket!
A védjegy, mint kereskedelmi
fogalom 1876 óta ismert
nálunk. A HVG néhány
éve megjelent kiskönyve
mely mostantól
az interneten is elérhetõ
- a márkák történetének
végigkísérésével
próbálja
a teljesség igénye
nélkül feltérképezni
a hazai gazdaságfejlõdés
utóbbi évszázadát,
a tárgyiasult emlékek,
illetve a hozzájuk kötõdõ
jelentések tükrében.
Mi ezek közül a gasztronómiai
vonatkozásúakat
válogattuk ki honlapunkra.Tovább
a rovathoz
|
|
|
Képgaléria
Képgalériánkat
böngészve megnézhetik
a gasztronómiai kiállításokat,
fesztiválokat és
vásárokat. Megcsodálhatják
a mesterszakácsok és
mestercukrászok szebbnél-szebb
étel- és tortakülönlegességeit.
Karamellvirág készítés,
zöldségfaragás,
ünnepi asztalterítés
és még sok érdekességrõl
láthat fotókat
itt. Tovább
a rovathoz |
|
|
A
legjobb helyek...
Magyarországon
sok jó étterem,
cukrászda, kávéház,
teaház és egyéb
vendéglátóhely
van, amikrõl lehet hogy
csak kevesen tudnak. Itt szeretnénk
ezeket a helyeket bemutatni
önöknek. Várjuk
az önök véleményeit,
élménybeszámolóit,
esetleg kritikáikat is
egy-egy vendéglátóhellyel
kapcsolatban, hogy azt itt megoszthassuk
másokkal is. Tovább
a rovathoz |
|
|
Konyhánk
és otthonunk
Sokszor
gondot okoz a megfelelõ
konyha vagy ebédlõbútor
kiválasztása.
Nem tudjuk, hogy egy konyha
tervezésénél
miket kell figyelembe vennünk,
milyen megvilágítást
válasszunk vagy mi az
energiatakarékosabb.
Ezekre és még
sok más kérdésre
szeretnénk ebben a rovatban
választ adni a szakmában
jártas emberek segítségével.
Tovább
a rovathoz |
|
|
Fûszerek
Rengeteg
fûszernõvény
létezik, de sokan nem
használnak csak párat
ezek közül. Itt leírjuk,
hogy egy-egy fûszert milyen
étel elkészítésénél
tud hasznosítani és
hogy milyen élettani
hatásai vannak egy fûszernek.
Tovább
a rovathoz |
|
|
Vitaminok
Napi
vitaminszükségletünknek
sok esetben csak egy töredékét
visszük be szervezetünkbe
a rohanó életforma
és gyors éttermi
étkezések következtében.
Figyeljünk arra, hogy változatosan
étkezzünk és
naponta minél több
vitamint együnk meg gyümölcsökkel,
zöldségekkel és
egyéb élelmiszerekkel.
A következõ oldalon
elolvashatja, hogy egy-egy vitamin
miben található
meg és hogy mennyi a
napi szükséglete
belõle. Tovább
a rovathoz |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|