Nyomtatás Kicsinyítés Nagyítás    vissza

Kisko Garcíaról

Kisko García, córdobai lakos, azon újdonsült, mindenre elszánt, andalúz szakácsok képviselője, akik képzeletükkel itatják át a földjük évezredes receptgyűjteményét. Kisko olyasfajta konyhát visz, ami megidézi a régmúlt korok emlékeit, ugyanakkor egy kicsit modern köntösbe is helyezi az andalúz konyhát.

1978-ban született és a córdobai Gran Capitán Vendéglátóipari és Turisztikai Főiskolán végezte tanulmányait. Ismereteit Spanyolország legjobb éttermeiben mélyítette el, hisz többek között dolgozott a malagai Café de Parísban, a rondai Tragabuchesban, a geronai Celler de Can Rocaban, az arriondasi Casa Marcialban és a madridi La Brocheben. Szakmai útjai során megfordult többek között Kínában, az Egyesült Államokban, Brüsszelben, Rómában, Hollandiában, és Lyonban is. Az Egyesült Államokban megrendezett Worlds of Flavour nemzetközi konyhaművészeti kiállításon az andalúz konyhát népszerűsítve mutatta be szakmai felkészültségét.

Kisko Garcia szüleitől kezdte ellesni a szakácsmesterséget, akik 32 esztendeje indították útjára az El Choco nevű andalúz éttermet Cordobában. Kisko Garcia az El Choco főszakácsaként ma azt vallja, hogy a két legfőbb alapanyag a konyhájában a "szerelem" és a "szenvedély". Definiálni szerinte nagyon nehéz lenne azt az irányzatot, amit ő képvisel, ugyanis az emócióit, őrültségeit és egyszerűséget csak úgy lehet látni, ha egyszerűen "belenézünk a szemébe". Kisko Garcia kedvence a tengeri sügér lágy tejszínes szószban levitálva, tintahal- tagliatellével, de nagy hangsúlyt fektet az andalúz nemzet kincseinek számító egyéb hozzávalókra, így a serrano sonkára, az olívolajra, a borecetre, vagy éppen az olajbogyóra.

Számos, nagy jelentőségű díjjal jutalmazták már az éttermet, így többek közt a Madrid Fusión gasztronómiai szövetség Kiskonak ítélte "Az év andalúz felfedezettje" díjat, ami a nemzetközi színtéren is sikereket eredményezett, illetve a Mezőgazdasági és Halászati Minisztérium is elismerte munkásságát 2007-ben.