Az andalúz ételekről
Andalúzia Spanyolország legdélebbi részen terül el, közel Afrika sivatagi
katlanjához, a Mediterraneum legendás vidékén. Ennek a vidéknek a nyugati
része a Heraklész oszlopaiként elhíresült tengeri szoros, amelyet évezredeken
át az európai ükeink által ismert világ végeként tartottak számon. Innen
tovább kezdődik a szirének, sárkányok, és mindenféle meselény birodalma,
amelynek a végéhez érve a gyanútlan hajós egy régi legenda szerint azon
veszi észre magát, hogy elért a világ végére, és egészen egyszerűen belehull
a vak, sötét, üres semmibe.
A mai Andalúzia autonóm jogokkal bíró államszerveződés, amely a spanyol
korona alatt éli érzelmekben dús mindennapjait, időtlen-idők óta. Az ország
hagyományait, történelmét, tájait, jelenét illetően szinte minden téren
egy dolog állapítható meg: hogy ez az ellentétek hazája, a folyamatos
önellentmondásé, amely vitalitást szülő konfliktussal teszi élővé ezt
a különös terroirt.
Valamikor réges-régen megfordultak itt a föníciai kereskedők, akik magukkal
hozták a bortermelés tudományát, és megtelepedtek itt a vandálok, aminek
köszönhetően Vandalusia nevet kapta ez a tartomány (innen az Andalúzia).
Hosszú ideig táboroztak ezen a vidéken a rettegett Karthágó félelmetes
harci elefántjai, hogy utána északról rontsanak neki az akkor még kicsi,
de annál agresszívabb új hatalomnak, Rómának. Miután a farkaskölykök sóval
behintették Dido királynő otthonát, északnak fordultak. Igájukba hajtották
az Ibériai félsziget számtalan népét, és sokáig időztek Hispánia nevű
provinciájukban, hogy utána mintegy nyolc évszázadig átadhassák a terepet
a mór dinasztiáknak, akik magukkal hozták kelet misztikumát, tudományát
és varázslatait. És végül, de nem utolsósorban eljött a spanyol birodalom
időszaka, amelynek a lobogója immár jó néhány száz éve csattog a Sierra
Nevada ormain.
Ez a rengeteg nép, hagyomány, virtus nem is eredményezhetett mást, mint
robbanékony sokszínűséget. Többek között innen ered a SHERRY, vagy JEREZ,
amelyet törvényeik átértelmezésével mór fejedelmek alkimistái kevertek
ki először, még vagy ezer éve, fűszerek és borok vegyítésével. Itt van
a világ legnagyobb, BIKAVIADALRA alkalmas arénája - állítólag az évente
több mint 1000 bika ünnepélyes lemészárlásának a helyszínére aranyáron,
nagy küzdelmek árán van csak belépő. És hasonlóan gazdag és vitalitással
teli maga a táj: megtalálható itt tengerparttól kezdődően, okkersárga
búzamezőkön át hajmeresztő hegyormokig minden. Ennek köszönhetően az étkek
alapanyag-választéka is a legszélesebb skálán mozog: megtalálhatóak itt
a tengerek élőlényei, a hegyvidékek nehéz, paraszti étkei, a városok spanyol
és mór kifinomultságának a hagyományai, és az olyan növények, mint a babér,
a jázmin, a narancs és a citrom, La Mancha sáfrány, olajbogyó és Serrano
sonka. Külön említést érdemelnek az Újvilág kincsei, mint a méregerős
chili, vagy a csokoládé.
Mindezeket összevetve megállapítható, hogy az andalúz konyha karaktere
nem egy-egy speciális fogásban, hanem számtalan fogás elképesztő sokszínűségében
rejlik.
|
A sonkaszeletelés művészetéről
Még valamit érdemes kiemelnünk az andalúz gasztronómia sokszínűségéből,
mégpedig a sonkaszeletelés művészetét.
A sonkaszeletelés Spanyolországban igazi szertartásnak tekinthető, a
"cortador de jamón" vagyis a sonkaszeletelés mestersége pedig
módfelett megbecsült szakmának számít a mai napig.
A spanyol sonkát - amely egyébiránt csak makkal etetett ibér sertésből
készül - nem lehet ám akárhogyan felszeletelni.
Számos szabály létezik, amely azt hivatott elősegíteni, hogy minél inkább
megőrizze a húsféle jellegzetes ízét, és még élvezetesebbé tegye a sonka
fogyasztását.
A sonka szeletelését sosem géppel végzik, hanem kézzel. A folyamatot egy
sonkatartó eszköz könnyíti, amely ferde pozícióban tartva a húst egyrészt
kényelmesebbé teszi a szeletelést, másrészt lehetővé teszi, hogy egy éles
kés segítségével hajszálvékony, ugyanakkor szabályos szeleteket lehessen
vágni. A mindig kifogástalanul éles vágóeszköznek egy vékony, egyenes
és hosszúkás acélpengével kell rendelkeznie ahhoz, hogy tökéletes szeletek
kerülhessenek az ínyencek asztalára.
|