4 ujjnyi vastag szelet marhahús (pl. gömbölyű felsál vagy fehérpecsenye)
zsemlemorzsa
rengeteg bors
2 tojás
fél dl tej
só
olaj a sütéshez
Hogyan készül a Vert marha?
Elkészítés:
A hússzeleteket megtisztítjuk az esetleges hártyáktól, megsózzuk, majd megszórjuk zsemlemorzsával. Ezután a zsemlemorzsát alaposan beleklopfoljuk, beleverjük a szeletek mindkét oldalába. Addig zsemlemorzsázzuk és klopfoljuk, míg a hús jól láthatóan "zsemlemorzsa színt" nem kap.
A tojásokat felverjük és egy kevés tejet adunk hozzá - inkább tojásos legyen, mint tejes.
Ezután annyi őrölt fekete borsot szórunk bele, hogy a keverék színe szinte fekete legyen. Belemártjuk a szeleteket - a keveréket állandóan kevergetve -, hogy a bors jól láthatóan megtapadjon a húsok mindkét oldalán.
Kevés olajat melegítünk egy serpenyőben és a szeletekre ezt a borsos bundát hirtelen rásütjük. Addig sütjük, amíg szép pirosas, barnás színt kap. Ez kb. 1-2 perc, azután kivesszük, félretesszük.
Egy kuktába beletesszük az elosztó alátétet, és a szeleteket az aljára lerakjuk. Ha nagyobb adagot készítünk, lehet egymásra is tenni. Ezután ráöntjük azt a borsos olajat, amiben a hús sült - ha kevés, még egy kis olajjal pótoljuk -, meg egy kevés vizet, (kb. 1 dl). Ne lepje el a szeleteket, épp csak a kukta alján legyen 1-2 cm. Ezután a kuktát lezárjuk, és takaréklángon elkezdjük főzni. Kb. fél óra múlva érdemes megnézni, hogy mennyire puha. A főzési idő a marhahús korától is függ. Amikor villával beleszúrva a hús vajpuha, már tálalhatjuk is. Legfinomabb tejes, vajas burgonyapürével, meglocsolva a kuktában visszamaradó finom borsos olajjal.
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.