1 dl salsa verde vagy egyéb csípős paradicsom mártás,
kukorica levél (válasszuk a zsenge, friss leveleket),
BBQ Szósz:
2 kanál olaj,
1 vöröshagyma,
4 gerezd fokhagyma,
1 kanál mustár,
4 kanál barna cukor,
1 dl sör,
2 kanál Worcestershire szósz,
chili por,
cayenne bors,
fekete bors,
füstölt por,
1 kanál sima ecet,
1 liter ketchup
Hogyan készül a Tamale (BBQ Csirkés)?
Elkészítés:
A kukorica leveleket áztassuk be langyos vízbe addig, amíg megpuhulnak. (kb. 30 perc) Turmixgépbe jól összekeverjük a kukoricadarát, az olajat, a sót és a csirke levet. A főtt csirkét száljaira szedjük, a melle húsa talán alkalmasabb, majd elkezdjük betölteni a leveleket.
A levelet kifektetjük, majd megkenjük a kukorica masszával és megpakoljuk csirkével, majd BBQ szósszal és újra a masszával. A leveleket behajtjuk, hogy a töltelék ne essen ki és a végeit megkötjük. Lassú tűzön, gőzben addig főzzuk, amíg puha nem lesz és a levelek elválnak a kukoricadarától. (kb.40 perc) Valójában bármivel tölthetjük.
BBQ szósz: Olajon a kockázott hagymát és a kinyomott fokhagymát megüvegesítjük. Hozzáadjuk a barnacukrot, mustárt. Amikor a cukor elolvadt kb 2-3 perc, beleöntjük a ketchupot a worcestershire szószt, az ecetet és hozzáadjuk a fűszereket. Elkeverjük és legalább 1 órán keresztül lassú tüzön főzzük. A jó BBQ szóz az enyhén csípős, édes és savanykás is egyben.
Megjegyzés:
4 főre elkészítési idő 1.5-2 óra Tamale a Latin kultúrának az egyik legfontosabb ünnepi étele. Készíthető a kukoricamassza egymagában vagy különféle töltelékkel hozzá adva. Kukorica vagy akár banán levelekbe is lehet csomagolni. Feleségemmel minden vasárnap reggel az a program hogy ellátogatunk a Pacific Palisades farmer piacra, (valójában egész héten erre várunk) ahol a Los Angeles környék legjobb tamalét lehet kapni. A mexicoiak kis sátorban árulják. Nekünk ez a csirkés megoldás a kedvencünk. Pacific Palisades Santa Monica és Malibu között található. Lakása rengeteg sztárnak és filmrendezőnek. Pl.: Britney Spears, Steven Spielberg, Schwarzenegger régi háza is itt van, amiben nem egyszer főztem már, ja és a legendás OJ Simson ház is. A jó tamale puha, csípős és szaftos!
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.