Hozzávalók:
Sokan abban a hitben élnek, hogy a grill kizárólag a kellemes nyári esték színesebbé tételét szolgálja. Azért indítottuk ezt a rovatot, hogy eloszlassuk ezt a tévhitet. Grillezni, roston sütni, nemcsak nyáron, és nem csak a szabadban lehet. Az egészséges életmód elterjedésével különböző kültéri és beltéri grill eszközök is egyre nagyobb teret hódítanak meg a háztartásokban. Először nézzük meg, milyen sok félét is használhatunk.
Hogyan készül a Grillezés - életmód, nem csak party?
Elkészítés:
Kezdjük az igazi, hagyományos faszenes grillel.
Biztos vagyok benne, hogy szinte már mindenki használt kisebb- nagyobb faszenes grillezőket. Valójában ezzel a módszerrel lehet a legfinomabb, a műfajra jellemző igazi füstös grill ízt elérni.
Ami fontos, hogy mindenképpen csak akkor kezdjük el a sütögetést, amikor a faszén, vagy brikett átizzott. Ha valamilyen gyújtós folyadék segítségét vettük igénybe, mindenképpen várjuk meg, hogy az illatanyaga is távozzon, ellenkező esetben az ételünk kellemetlen mellékízű lehet.
Rostlap
Bármelyik bevásárló központban, nagyobb konyhai felszereléseket árusító üzletben vásárolhatunk bordázott mintájú rostlapot, azaz serpenyőt - akár öntött vasból készültet, akár teflonos bevonatút. Én elsősorban vékonyabb szelet húsok elkészítéséhez használom a konyhában. Klopfolt karajt, csirke- illetve pulykamell filét sütök benne, de kitűnően alkalmas sertés szűzérme esetében is.
Elektromos grill
Ennek a készüléknek előnye, hogy az asztalra helyezve, a társaság iszogatás, beszélgetés közben közösen is elkészítheti az ételeket. Ugyanakkor számolni kell azzal, hogy a fűtőszálra rácseppenő zsiradék igencsak befüstölheti a zárt helyiséget. Azonban teraszon, vagy akár a szabadban is könnyedén használhatjuk - ha van áramforrásunk természetesen. Amennyiben szabályozható a hőfoka, úgy akár vastagabb szelet húsokat is elkészíthetünk rajta. Praktikus, ha a rács magassága állítható.
Kontakt grill
Ez a készülék tökéletesen használható konyhában is. Előnye, hogy ha egyszer felmelegedett, akkor folyamatosan, rövid idő alatt nagyobb mennyiségű húst is elkészíthetünk rajta. Miután a hús mindkét oldala egyszerre sül, így minimális lesz a folyadék veszteség, azaz a étel zamatos, és szaftos marad.
Gázgrill - lávaköves grill
Ez a készülék már nagyon hasonlít az igazi faszenes grillre. Előnye, hogy a gáz bekapcsolásával nem kell hosszabb időt várnunk, mint a faszén felizzításánál. A lávakő viszonylag gyorsan átmelegszik, a rácseppenő zsiradék füstöl, tehát szinte ugyanaz az ízhatás érhető el, mint egy klasszikus grillezésnél.
Kezdjük az igazi, hagyományos faszenes grillel. Biztos vagyok benne, hogy szinte már mindenki használt kisebb- nagyobb faszenes grillezõket. Valójában ezzel a módszerrel lehet a legfino...
Értékeld a receptet:
Barta András receptje
Szabad tûzön |
Hirdetés
Hirdetés