Hogyan készül a Kapribogyós - zöldpetrezselymes húsgombócok?
Elkészítés:
Az egyik hagymát apróra vágjuk és egy pici olajban megpároljuk, félrehúzzuk és hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt, a darált hússal összekeverjük, hozzáadjuk a tojást, a mustárt, a zsemlemorzsát (annyit, hogy jól formázható legyen) majd fűszerezzük.
14 közepes gombócot formázunk belőle, egyenként alufóliába csomagoljuk. 1 liter vízbe beledobjuk a leveskockát, a babérlevelet, a négybe vágott hagymát, a borsszemeket, a borókabogyót és a fokhagymát. Ezt összeforraljuk majd kiveszünk 2 dl belőle és félretesszük.
Ezután a maradék főzőlébe beletesszük a gombócokat, alacsony lángon félig lefödve 30-40 percig főzzük. Ezután a gombócokat kiszedjük.
A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, óvatosan felöntjük a félretett főzőlével, beleöntjük a kapribogyót levével együtt, az aprított zöldpetrezselymet, a tejfölt, a cukrot, egy kis citromlevet és egy kis sót. Kavargatva összeforraljuk majd beletesszük a kicsomagolt gombócokat és összemelegítjük.
Megjegyzés:
Mai ebédünket egy Alchri által beírt recept ihlette. Helyenként természetesen módosítottam rajta. Aggódtam, hogy a húsgombócok szét esnek főzés közben, ezért egyenként alufóliába csomagolva főztem meg őket. Nagyon finom ebéd lett, nekünk ízlett. Aki szereti a kapribogyó savanykás-fanyar ízét annak érdemes kipróbálnia. Sokféle köret illik hozzá.
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.