kb 200 gramm indiai búzaliszt (ha nincs, teljes kiőrlésű, magyar búzaliszt is jó)
200 gr finom liszt
só
1-2 dl víz
Hogyan készül a Chapati - indiai kenyérféle?
Elkészítés:
Egy tálba beleszórjuk az indiai búzalisztet. Hozzátesszük folyamatosan a vizet, és ízlés szerint sót is. A masszát addig gyúrjuk kézzel, amíg kemény és ruganyos nem lesz, majd 15 percre félretesszük. Törekedjünk arra, hogy a massza ne ragadjon!
A tésztából golflabda nagyságú cipókat szaggatunk, kör alakúra formáljuk õket, majd egy liszttel megszórt vágódeszkán kinyújtjuk egy kisebb sodrófával 10-15 cm átmérőjű kerek „lapokra”.
Felhevítünk egy teflonos serpenyőt, és amikor tűzforró, egyesével rátesszük a kenyereinket. Lapos fakanállal forgatjuk 3-5 percig. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg! Ha kész, teavajjal ízesítjük. Kész, lehet tálalni!
Tipp: Ha a serpenyőbe étolajat is teszünk, akkor másfajta kenyeret készíthetünk, aminek PURI a neve. Ez esetben ügyelni kell arra, hogy az olaj bőven ellepje a kenyeret. Ha a kerek tésztát félbe hajtjuk, majd ismét félbe hajtjuk és az így keletkezett „körnegyedet” nyújtófával „összegyúrjuk”, akkor a serpenyőben kevés vaj, vagy olaj hozzáadásával ismét másfajta kenyeret süthetünk, aminek a neve PARATHA. A kenyerek belsejét cifrázhatjuk: tehetünk bele sajtot, húst, zöldségeket – az csakis rajtunk múlik, mennyire fantáziadúsak vagunk. A kenyerek külsejét olajban áztatott, zúzott fokhagymával is megkenhetjük. A teflon helyett használhatunk vasból készült „palacsintasütőt”, ami a legközelebb áll az indiai chapatisütő alkalmatossághoz.
Egy tálba beleszórjuk az indiai búzalisztet. Hozzátesszük folyamatosan a vizet, és ízlés szerint sót is. A masszát addig gyúrjuk kézzel, amíg kemény és ru...
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.