5 dl tejszín (növényi tejszínt használtam, ami édes!),
2 dl tej,
1 ek cukor,
1,5 tasak zselatinpor,
2 db zöld citrom
A karamell öntethez:
10 dkg cukor,
2 ek. méz,
kevés víz,
5 dkg vaj
Hogyan készül a Zöldcitromos panna cotta karamell öntettel?
Elkészítés:
A tejszínből elveszünk néhány evőkanálnyit és hozzákeverjük a zselatinport, majd állni hagyjuk 10 percet. Ezután a maradék tejszínt a cukorral és a tejjel felforraljuk, közben a citromok héját belereszeljük és az egyik citrom levét belerakjuk. Forrás után a tüzet visszavesszük egészen picire, és elkeverjük benne a beáztatott zselatint. Addig kavarjuk amíg a zselatin egészen feloldódik.
Szilikon muffin formákba vagy egyszer használatos műanyag poharakba adagoljuk, hagyjuk kihűlni, majd 3-4 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Tálaláskor a muffin formákból kiborítjuk a panna cottát és forró karamell öntetet locsolunk köréje.
A karamell öntet elkészítése: A cukrot a vízzel és a mézzel egy edényben addig hevítjük, amíg karamellizálódni kezd. Amikor már aranyszínű, akkor hozzáolvasztjuk a vajat, valamint 1-2 ek citromlevet és esetleg, ha nem elég folyós, vizet adhatunk hozzá és kis lángon folyamatosan kevergetve melegítjük. Vigyázat ez a fajta karamell öntet hamar megszilárdul,ezért tálalás előtt közvetlenül kell elkészíteni.
Megjegyzés:
Ha nálunk megmarad valamennyi tejszín egy torta/sütikészítés után, akkor panna cotta elkészítésére használom fel... írtó finom lett!
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.