1 kávéskanál őrölt fahéj (de én mindig többet teszek),
gyömbér,
1/2 kávéskanál szódabikarbóna,
1 csipet só,
10 dkg étcsokoládé apróra vágva.
Hogyan készül a Zabpelyhes keksz?
Elkészítés:
Előmelegítem a sütőt 175 fokra és kibélelek egy nagy tepsit sütőpapírral.
Egy nagy tálba kimérem a zabpelyhet, rá a lisztet, majd jöhet egy kis szódabikarbóna, egy csipet só és izesítésnek egy kis fahéj, gyömbér is. A csokit felaprítom, és a lisztes keverékhez szórom, jól összekeverem. A vajat habosra keverem a kétféle cukorral, majd hozzádolgozom a tojást. Ezután a kétféle keveréket egy fakanállal jól összedolgozom.
A tésztából diónyi adagokat teszek egymás mellé 5 centire az előkészített tepsire, majd ezeket nedves ujjal kicsit ellapítom. Egyszerre nem fér rá az összes tészta a tepsire, ezért miután megsütöttem az első adagot, elkészítem a többi tallért is. A zabpelyhes tallérokat 15 perc alatt megsütöm a meleg sütőben. Amikor készen vannak, még puhák, de ahogy kihűlnek, megszilárdulnak és ropogósak lesznek. 30-35 tallér lesz belőle.
Megjegyzés:
Régebben nem szerettem, de újabban nagyon megszerettem a cookies jellegû kekszeket, fõként amelyikben csoki és zabpehely van. Jó tulajdonsága a sütinek, hogy sokáig eltartható, de csak akkor ha eldugjuk :-)). Nagyon gyorsan elkészíthetõ és általában kisgyerekek kedvence lesz. Nem igényel különösebb sütési tapasztalatot.
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.