Az élesztőt elkeverjük 1 kk cukorral és 0,5 dl meleg vízzel, felfuttatjuk.
2 ek cukrot elkeverjük a meleg tejjel, majd hozzáadjuk az élesztőhöz. Mindezt összegyúrjuk 25 dkg liszttel. Amennyiben ragadósnak találjuk, pótoljuk.
Lisztezett nyújtódeszkán átgyúrjuk, cipót formázunk belőle, majd 2 órán át meleg helyen kelesztjük.
A tésztát 4 részre osztjuk, majd 60 cm hosszúra sodorjuk, 10X30 cm-es téglalappá nyújtuk és megpakoljuk sonkával és durvára reszelt sajttal. Szorosan feltekerjük, félbe vágjuk, perec formájóra hajtjuk. (Annak érdekében, hogy a forma megmaradjon, a végeket egy kis vízzel kenjük be.)
Felforralunk 1,5 l vizet, beletesszük a szódabikarbónát és a perecek mindkét oldalát 10-10 mp-ig "főzzük".
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük őket és 200°C-os sütőben kb 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A kész pereceket olvasztott vajjal megkenjük, megszórhatjuk nagy szemű sóval vagy bármilyen maggal.
Ízlés szerint készíthetünk hozzá mustáros-csilis mártogatóst. Jó étvágyat!
Megjegyzés:
Isteni sörkorcsolya! Laktató.
Értékeld a receptet:
Orsolya Vízi receptje
Kelt tészták |
sütőben sütve | egész nap, | egész évben | húsvét, farsang, házibuli,
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.