A lisztet egy tálba tesszük, majd a közepébe mélyedést készítünk. 2 dl langyos tejet öntünk a mélyedésbe, ebbe belemorzsoljuk az élesztőt, 2 kiskanál cukrot szórunk rá, majd hagyjuk kelni. A megkelt kovászhoz hozzáadjuk a maradék cukrot, a tojássárgáját (csak a sárgáját!), a csipet sót és a maradék tejet. Egy fakanállal elkeverjük, majd a fakanállal, vagy géppel dagasztjuk, kb. 10-15 percig. Akkor jó, ha elkezd hólyagosodni. Letakarjuk, meleg helyen hagyjuk kelni 45 percig. A tészta nokedli sűrűség lesz.A tojásfehérjét habbá verjük, majd a megkelt tésztához keverjük. A tészta nokedli sűrűség lesz.Az olajat egy serpenyőben megmelegítjük, majd takarék lángra tesszük. Egy kis tálba olajat öntünk, ebbe fogjuk a kanalat minden egyet szedés előtt mártani, így a tészta nem ragad rá.A meleg olajba, egy olajozott evőkanállal fánkokat szaggatunk. Vigyázzunk, mert sülés közben kicsit megnőnek. Lassú tűznél mindkét oldalát megsütjük. Akkor jó, ha a képen látható szép színt kapja.Hirtelen sütésnél is ilyen szép színe lesz, de a közepe nyers marad!Papírtörlőre kiszedjük a megsült fánkokat, hogy a felesleges olajat felszívja.Ha minden fánk kész, porcukorral megszórjuk (a cukrot egy idő után magába szívja, de nem kell újra cukrozni), lekvárral kínáljuk.
Copyright: Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Képes Receptmagazin 2003-2024