Hogyan készül a Szőlős lencsesaláta sonkakrémes pirítóssal?
Elkészítés:
A lencsét 2 órára langyos vízbe áztatjuk. Leszűrjük, majd a megtisztított vöröshagyma, a babérlevél és egy kevés só kíséretében feltesszük főni. Amikor megpuhult, a saját levében hagyjuk kihűlni.
A szőlőt megmossuk, leszemezzük - a nagyobb szemeket kettévágjuk -, azután egy salátás tálban összekeverjük a leszűrt lencsével. Meglocsoljuk olívaolajjal meg balzsamecettel, végül lazán elkeverjük az apró darabokra tépkedett jégsalátával. A lencsesalátát tálalásig a hűtőbe tesszük.
A sonkakrémhez a vajat egy lábaskában felhevítjük, megpirítjuk benne a lisztet. Fölengedjük a tejjel, és lassú tűzön, kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ekkor belekeverjük az apró kockákra vágott gépsonkát. Finoman megsózzuk - vigyázzunk, mert a sonka is sós -, magborsozzuk, és még melegen botmixerrel egyneművé keverjük. (Ne keverjük túl simára, nem baj, ha kicsit rusztikus marad.)
A bagettet felszeleteljük, egy kevés olívaolajon aranysárgára pirítjuk, majd evőkanállal mindegyik pirítósra egy-egy kupac sonkakrémet halmozunk. A szőlős lencsesalátával tálaljuk.
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.