Egy fazekat vagy lábast, ami a befér a sütőbe, és persze amiben elfér a szilva, ecettel kikenünk (az ecet megakadályozza a leégést).
Majd a szilvát beletesszük és kézzel összenyomkodjuk. (le lehet darálni is, de akkor nem lesz darabos).
Feltesszük a gázra és felforraljuk, de nem keverjük meg! Ha úgy érezzük, hogy kezd leégni az alja, de még nem forrt fel, semmi baj fogjuk és betesszük a sütőbe.
3-4-5 órán keresztül főzzük (sütjük), attól függ ki milyen sűrűségűre szeretné.
Az 1 órában alufóliával lefedve sütjük, utána eltávolítjuk és úgy sütjük tovább.
Mikor kész, hozzákeverjük a megfelelő mennyiségű nátrium-benzonátot (a leírás alapján kiszámoljuk), összekeverjük és tiszta üvegbe szedjük.
Lefedjük celofánnal és kupakkal az üvegeket, majd száraz dunsztban hagyjuk teljesen kihűlni.
Szerintem azonnal is fogyasztható, bár Én vártam kb. 2 hónapot.
Megjegyzés:
Ebben nincs cukor, de természetesen, ha valaki édesebben szeretné, tehet bele. Akkor a nátrium-benzonát hozzáadása előtt, vagy azzal egy időben tegyük bele. Igazi Nagymama receptje :) Ennél finomabb lekvár nincs is.
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.