Az élesztőből 1 ek. porcukorral, 3 ek. liszttel és 3 dl langyos tejjel kovászt készítek. A Ramat megolvasztom, és hagyom kicsit hűlni. A többi porcukrot elkeverem a a tojássárgájával, majd a felfutott élesztőt hozzáöntöm és jól elkeverem. Beleöntöm a felolvasztott Ramat és azt a tejet, amiben a sót feloldottam, majd ezzel is elkeverem (lágy, kalácstészta sűrűségű tésztát kell kapni). Hozzáöntöm a liszthez fakanállal elkeverem, majd kézzel dagasztom 10-15 percig. Kelesztőtálba vagy sima tálba teszem, megszórom egy kevés liszttel, és jó másfélszeresére kelesztem.A szépen megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom, kézzel kilapogatom és vizespohárral kiszaggatom. A pohár száját minden egyes fánk előtt meglisztezem, hogy ne ragadjon rá a tészta. A lehullott széleket összegyúrom, újra kilapogatom és kiszaggatom a fánkokat. Amikor már csak annyi tészta marad az újra gyúrás után (nekem kétszer kellett újragyúrnom) hogy egy fánk jön ki belőle, akkor a maradék karikát úgy sütöm meg. Ez a próbafánk darabom, amit azonnal meg is eszek :)Bőséges mennyiségű olajat melegítek.Fontos, hogy az olaj ne legyen se hideg, se túl forró, mert akkor a fánk vagy nagyon megszívja magát, vagy hirtelen sül és a közepe nyers marad. Szép szalagos pedig akkor lesz, ha a tészta nem kel túl. Egyenletes tűznél sütöm, és egyszerre csak annyit fánkot teszek a serpenyőbe, ami kényelmesen elfér, és az olajat sem hűti le. A fánkok közepébe az ujjammal mélyedést nyomok, majd a mélyedéssel, tehát a a felső felükkel lefelé fordítva beleteszem az olajba, majd lefedem egy fedővel. Lehetőleg átlátszó fedővel, hogy lássam, kellően megpirult-e már a fánk. Mikor az egyik oldala már szépen megsült, akkor átfordítom, de már fedő nélkül sütöm. Papírtörlőre kiszedem, ez felszívja a felesleges olajat.Szépen tálcára rendezem őket és porcukorral megszórom.Lekvárral kínálom.Jó étvágyat!
Copyright: Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Képes Receptmagazin 2003-2024