Alaposan megmossuk a citromot, majd vágunk a héjából egy darabot. Felforralunk 3 dl sós vizet, hozzáadjuk a citromhéjat és a rizst. Félrebillentett fedő alatt alacsony lángon főzzük, időnként megkeverjük. Ha szükséges pótoljuk a vizet, de 10 perc után teljesen forrja el a főzővizet. Zárjuk el alatta a gázt és fedő alatt hagyjuk duzzadni a szemeket, amíg elkészítjük a zöldséges keveréket.
A zöldségeket mossuk meg és daraboljuk fel kisebb darabokra. A paradicsomot külön tegyük a többitől. (Ha nem szeretjük a paradicsom héját, darabolás előtt lehúzhatjuk.) A hagymát vágjuk apróra. Olajon dinszteljük meg a hagymát, dobjuk rá a széttört fokhagymát (csak éppen futtassuk meg az olajon), majd a paradicsom kivételével adjuk hozzá a zöldségeket. Sózzuk, fűszerezzük, időnként kevergessük meg. Pár perc után adjuk hozzá a paradicsomokat. Az egészet elég majdnem kész állapotúra pirítani.
Az öntethez habverővel keverjük el a hozzávalókat. A rizst keverjük el fél citrom levével, adjuk hozzá a zöldségeket.
Vajazzunk ki egy tűzálló tálat, símítsuk bele a rizses keveréket, majd öntsük rá a mártást. 180°C-os előmelegített sütőben, pirulásig (kb 25 perc) sütjük.
Megjegyzés:
Változatok: bármilyen zöldséggel, fűszerrel elkészíthető, tehetünk hozzá bacondarabokat is, illetve a mártást tovább bolondíthatjuk, ha sajtot is reszelünk bele
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.