Az első lépés itt is az üvegek tisztítása.A barackokat megmossuk, majd szépen kétfelé vágjuk, kimagozzuk. Mikor ezzel kész vagyunk, elég sok idő, akkor jön az üvegbe rakás.Először is 2-2 ek. cukrot és 1-1 késhegynyi tartósítószert teszünk az üveg aljára. Kicsit megrázzuk, hogy elvegyüljön. Ezután szépen sorban, lefele fordítva telerakjuk az üvegeket. Óvatosan lehet lenyomni is, hogy minél több férjen bele.Mikor tele vannak az üvegek, felöntjük őket vízzel. Ezután 2-2 celofánlapot teszünk az üvegre, majd a csavaros kupakkal lezárjuk. Elhagyható a celofán, de fő a biztonság.:)A dunsztolás következik.Egy nagy fazekat vagy lábast kibélelünk jó vastagon újságpapírral. Ebbe jöhetnek szépen egymás mellé rakva az üvegek. Majd felöntjük vízzel, ami az üveg nyakáig érjen csak! És végül jöhet még 2-3 réteg újságpapír az üvegek tetejére is. Feltesszük a gázra a fazekat, és óvatosan elkezdjük melegíteni a vizet. Először takarékon, hogy az üvegek lassan melegedjenek át, ne pattanjanak szét. Majd mikor már forr, onnantól kezdve 15-20 percig dunsztoljuk. Mikor a 20 perc letelik, kész. Elzárjuk a gázt, és hagyjuk úgy, ahogy van, kihűlni. Másnap este (addigra teljesen kihűlt) kiszedjük, letörölgetjük, hagyjuk egy kicsit az asztalon pihenni, majd berakjuk a helyére, míg tél nem lesz. November környékén már ehető is.
Jó étvágyat!
Copyright: Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Képes Receptmagazin 2003-2024