A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, 4 felé vágjuk, félretesszük.
A burgonyapüréhez a burgonyát megpucoljuk, daraboljuk, majd megfőzzük sós vízben.
Amikor puha, leöntjük róla a vizet, hozzáadjuk a vajat, és összetörtjük.
Megkóstoljuk, ha szükséges még sózzuk. Félretesszük ezt is.
A póréhagymát hosszában félbevágjuk és megmossuk. Majd feldaraboljuk.
A vajat és az olajat összemelegítjük, beletesszük a hagymát, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt megfonnyasztjuk, szintén félretesszük.
A sajtmártás alapja a besamell mártás. A vajat felolvasztjuk, majd beletesszük a lisztet, folyamatos keverés közben. Összefog állni, de nem kell megijedni. Ekkor felöntjük a tejjel (Én apránként szoktam) és csomómentesre keverjük, ha nem lesz csomómentes, akkor majd a végén átszűrjük vagy botmixerrel simára mixeljük :)
Főzzük folyamatos keverés mellett, míg besűrűsödik.
Ekkor ízesítjük sóval és őrölt szerecsendióval és még 2-3 percig főzzük. A reszelt sajtot is beletesszük, és addig főzzük míg a sajt teljesen elolvad.
Ha csomós, most lehet átszűrni vagy mixelni.
Az összeállítás nagyon egyszerű. A tört burgonya felét egy jénai vagy tepsi aljába tesszük és elegyengetjük.
Erre rátesszük a hagyma felét, majd 4 tojást szépen sorban.
Leöntjük a sajtmártás felével, és újra kezdjük a rétegezést a megmaradt hozzávalókkal. Tehát újból burgonya, majd a hagyma, a tojás és végül a sajtmártás.
A reszelt sajttal megszórjuk, rátesszük a jénai tetejét vagy alufóliával lefedjük és előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük.
Ha nem melegítjük elő a sütőt, kicsit tovább. Akkor jó, ha elkezd kicsit pirulni a teteje, ezt elérhetjük úgy is, hogy a sütés vége felé levesszük az alufóliát vagy jénai tetőt és úgy sütjük készre.
Pirítós kenyérrel kínáljuk.
Megjegyzés:
A TV paprika műsorában láttam futólag, aztán gondoltam a saját ízvilágom szerint elkészítem. Nagyon finom lett, bár az eredeti nem tudom milyen ízű, nekem ez a legjobb :)
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.