Kelkáposztához:
Rizshez:
Pörkölthöz:
A kelkáposzta külső leveleiből annyi darabot szedek le, ami a tepsim alját befedi, majd kivágom belőle a torzsát. A többi káposztát csíkokra vágom, megmosom, majd köménymaggal és sóval ízesített vízben puhára főzöm. Az egész káposzta leveleket a tetejére teszem, hogy azok is megpuhuljanak. Majd leszűröm. A rizshez az olajat felforrósítom, beleöntöm a bögre rizst, majd felöntöm 3 bögre vízzel. Hozzáadom a sót, majd addig főzöm, meg-meg kavargatva fedő alatt, míg nagyon kevés víz marad rajta. Ezután elzárom alatta a gázt, lefedem a fedővel és hagyom, hogy az összes vizet beszívja.A pörkölthöz megpucolom a hagymát, apró darabokra vágom, és olajon megdinsztelem, üvegesre párolom. Hozzáadom a lecsó alapot, fűszerezem sóval, borssal. Ráteszem a húst, és addig pirítom, míg szépen kifehéredik. Ezután megszórom pirospaprikával, összekeverem, felöntöm vízzel és megfőzöm. Mikor készen van a húst leszűröm, mert csak arra lesz szükségem.Mikor minden kész, már "csak" össze kell állítanom az ételt.A tepsit kikenem vékonyan sertés zsírral, majd a lecsöpögtetett egész káposzta levelek lerakom szépen sorban. Erre jön a rizs szépen elkenve. A rizs tetejére a darált húst teszem, majd jön az összedarabolt káposzta. Egy nagy pohár tejfölt elsimítok a káposzta tetején, kevés pörkölt szafttal díszítem és mehet a sütőbe alufóliával lefedve 1 órára.Jó étvágyat!
Copyright: Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Képes Receptmagazin 2003-2024