A húsról levesszük a bőrét, a rostokkal párhuzamosan mélyedéseket vágunk. Az egyik rész szalonnát és a fokhagymát vékony csíkokra vágjuk és kitöltjük velük a mélyedéseket. Visszahelyezzük a pulykabőrt, sonkaszerűen megkötözzük, befűszerezzük sóval. Tepsibe tesszük és ott a maradék apróra vágott szalonnával befedjük. 2 evőkanál olajjal meglocsoljuk, aláöntjük a bort, mellé tesszük a felkarikázott vöröshagymát, végül alufóliával lefedjük. 180°C-os sütőben megsütjük. Hagyjuk kihűlni. Ezt érdemes előző nap elkészíteni.
A gombamártáshoz apróra felvágjuk a vöröshagymát, olajon megdinszteljük. Az apróra vágott gombát rádobjuk a hagymára, hozzáadjuk a paradicsompürét, a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt megpároljuk. Miután teljesen kihűlt, összekeverjük 1 evőkanál liszt és 1 tojás keverékével. Hidegre tesszük. Ezt is előző nap érdemes előre elkészíteni.
Másnap a pulykamellet megszabadítjuk a vele sült szalonnától és zsinegtől. A leveles tésztát vékony téglalap alakúra kinyújtjuk. Az egyik hosszabbik oldalából levágunk egy 3 cm-es csíkot, majd mind a négy sarkából négyzet formát vágunk le. A tészta közepére ráhelyezzük a pulykahúst. Bekenjük a gombamártással. Először a tészta két rövidebb részét hajtjuk rá a húsra, majd jöhet a két hosszabbik oldal. A lekenéshez használt tojássárgájával, amit 1 kk vízzel hígítunk, segíthetjük a rögzítést. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A korábban kivágott négyzetekből csillag alakú formákat szúrunk ki. Tojással lekenjük a beburkolt húst. Közepére, a 3 cm-es tésztát megsodorjuk és középre felhelyezzük, majd mellé jöhetnek a tésztacsillagok. Ezeket is bekenjük tojással.
180°C-on 25-30 percen át sütjük. 10 perc hűlés után kezdhetjük feldarabolni.
Megjegyzés:
Elég munkás, de nem bonyolult és isteni finom, szóval megéri a fáradozást! :)
Értékeld a receptet:
Orsolya Vízi receptje
Húsételek |
főétel | sütőben sütve | ebéd, | egész évben | minden ünnepre illik, karácsony,húsvét, újév,szilveszter, farsang, évforduló,
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.