Hogyan készül a Paradicsomos húsgombóc, töltött paprikával?
Elkészítés:
A rizst megpárolom (1 bögre rizs, 2 bögre víz). Olajon felmelegítem, majd hozzáöntöm a 2 bögre vizet, sózom, és addig főzöm, míg a vizet beszívja, egy kevés maradhat rajta. Utána fedővel letakarom, és hagyom, hogy a maradék vizet is magába szívja. Teljesen kihűtöm.Előkészítem a gombócokat. A kihűlt rizst és a darált húst összekeverem. Fűszerezem, sózom, borsozom, kevés pirospaprikával színezem. Hozzáadom a 2 tojás, és jól összedolgozom. A paprikát kicsumázom, megmosom a töltelékkel megtöltöm. Hagyok gombócokat is.A rántást elkészítem. Felmelegítem az olajat vagy zsírt, 2-3 fakanálnyi lisztet teszek hozzá, kevés ideig főzöm, elzárom a gázt, és hozzáadom a pirospaprikát. A paradicsomlét felteszem főni a kis fej vöröshagymával és egy kevés sóval, vízzel hígítok rajta egy kicsit. Mikor felforrt, hozzáöntöm a rántást, ízlés szerint sózom, cukrozom. Beleteszem a gombócokat meg a paprikát, és puhára főzöm. Óvatosan keverjük meg néha, de vigyázzunk, hogy a gombócokat ne törjük össze.Friss kenyérrel kínálom. Jó étvágyat!
Megjegyzés:
Lehet készíteni csak töltött paprikával, de lehet készíteni csak gombócokkal is. Én azt javaslom, hogy 2-3 töltött paprikát tegyünk bele mindig, mert az íze isteni lesz tőle. Ha van lehetőségünk, akkor saját magunk által sütött friss házi kenyérrel kínáljuk.Jó étvágyat!
Megjegyzés:
Egyik kedvenc főételeim közé tartozik, igazi, frissen sült házikennyérrel kínálva az igazi. Mikor először főztem a gombócaim teljesen szétmentek. Aztán rájöttem, jobban mondva Nagymamám segítségét kérve rájöttem, hol hibáztam, azóta mindig így készítem. Ha lehetőség van rá, akkor házilag elrakott paradicsomléből készítsük, de ha nem raktunk el télire paradicsomot, akkor megfelel a célnak a bolti is.
Húsételek |
főétel | tejmentes, | ebéd,vacsora, | egész évben | minden ünnepre illik,