Tedd a vizet, az élesztőt és a cukrot a robotgéped táljába. Keverd őket össze, majd add hozzá a lisztet. Kevertesd ki robotgéppel a tésztát, amíg szép sima és ruganyos nem lesz. Add hozzá a sót és az olívaolajat, majd folytasd a dagasztást, amíg ezt a két további hozzávalót is is jól belekeveri. A tésztának símának, fényesnek és nagyon ruganyosnak kell lennie. Takard be a tálat egy fedővel, majd keleszd kb egy órán át, míg a duplájára nem nő.
Kelés után bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, helyezd el a sütőben a rácsot a középső pozícióban, majd melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
Lisztezd be a gyúródeszkát, majd gyúrd át rajta a már megkelt tésztát. A tészta 2/3-át alakítsd tojás formájú labdává. A szélét gyűrd a tészta alá, úgy, hogy a teteje szép sima legyen.
A megmaradt tészta darabot felezd el. Az egyikből formázz könnycsepp alakot. Ez lesz a nyuszi feje és füle. Kezd el felcsavarni a vékonyabb felénél és végül egy 7,5 cm átmérőjű „labdát” kell kapnod. Hozzáragasztasz 15 cm hosszú vékony tésztát, ami a nyúlnak a füle lesz. Használj pizzavágót vagy éles kést, amivel vágd be ezt a két vékony tésztát félig elejétől a végéig egészen a nyuszi fejéig.
A tészta megmaradt 1/3-ad részéből formálj 15 cm hosszú „kötelet”. Alakítsd U alakúra, majd csúsztasd a tojás formájú tészta vékonyabb oldala alá. A két végét hagyd kilógni kb. 5 cm-re. (Nem kell nagyon pontosnak lennie-rendezd úgy, ahogy neked tetszik. A lényeg az, hogy ez az U alak horgonyszerűen helyezkedjen el a nyuszi teste alatt. Ezek a kilógó részek lesznek a nyuszi lábai.
Az utolsó tészta darabból 23 cm hosszú kötelet formázunk. Sodrás közben hagyd vastagabbra a közepét, a két végét, a közte lévő részeket pedig hagyd vékonyabbra. Hajtsd félbe a tésztát, majd a közepén formálj egy „labda” alakot. Ez lesz a nyuszi farka.
Helyezd el a farkat a nyuszi hátsó felénél, majd a vékonyabbra hagyott részeket gyűrd a nyuszi teste alá. A nyuszi hátsó lábait helyezd el a test két oldalán.
A test vékonyabb részénél csinálj egy mélyedést, ahol majd a nyuszi feje nyugszik. Tedd a fejet a testhez úgy, hogy a fül és a láb úgy helyezkedjen el, mintha a nyuszi vágyakozna. Szórj a tészta teljes felületére lisztet, majd fedd be egy tállal. Keleszd kétszeresére-kb. fél óra alatt.
Vedd le róla a tálat, használj éles ollót vagy kést a lábujjak megformálásához. Ne vágd be mélyen! Vágj kisebb bemetszéseket a szemnek. (a profibbak szempillát is készíthetnek)Csípj ki egy kisebb darabot a szem alatt és formálj belőle orrot. Ha akarod gyengéden igazítsd meg a lábát és a fülét, mert a növekedés közben valószínűleg elmozdul.
Süsd a nyuszit 180°C-on, amíg szép barna nem lesz, kb. 40 perc. Helyezd rá egy rácsra, hagyd, hogy teljesen kihűljön, mielőtt felvágnád. Mmmm…sült húsvéti nyuszi.
Megjegyzés:
Egyszerűbb elkészíteni mint leírni! :-)
Értékeld a receptet:
Varga Ákos receptje
Kelt tészták |
sütőben sütve | egész nap, | egész évben | húsvét, vega
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.