fél kg krumplinyomón áttört főtt krumpli (újkrumpli nem jó hozzá!) langyosra hűtve vagy ennek megfelelő mennyiségű langyos vízzel püré sűrűségűre kevert krumplipehely,
20 dkg rétesliszt (vagy 15 dkg sima liszt + 5 dkg búzadara),
2 evőkanál étolaj,
1 tojás,
csipetnyi só,
a tálaláshoz pirított zsemlem
Hogyan készül a Nudli?
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Egy puha tésztát kell kapnunk, ami összegyúrva az edény falától elválik.
Fontos:A krumplik lisztfelvevő képessége nagyon különböző. Előfordulhat, hogy több liszt kell a tésztához. De nehogy túl sok lisztet gyúrjunk bele, mert akkor kőkemény lesz a nudli. A legjobb módszer annak eldöntésére, hogy elég-e a 20 dkg liszt, ha "próbanudlit" főzünk. Egy kis fazékban forraljunk vizet, a tésztából csípjünk le egy diónyi darabot, sodorjuk nudlivá, és dobjuk a gyöngyözve forró vízbe. Ha a nudli megtartja a formáját és néhány perc múlva szépen feljön a víz tetejére, akkor jó a tészta, ne gyúrjunk bele több lisztet semmiképpen. Ha szétesik a vízben, akkor kell még bele liszt.
Ha morzsás nudlit készítünk, két evőkanál olajat teszünk egy mély serpenyőbe, beleszórunk negyed kiló zsemlemorzsát, és állandóan kevergetve megpirítjuk. (Tényleg állandóan keverni kell, mert különben odaég.) Ha megpirult, levesszük a tűzről és félretesszük.
Ha mákos vagy diós nudlit készítünk, daráljuk meg a mákot vagy diót, keverjük össze porcukorral.
Tegyünk fel egy nagy fazék vizet egy csipetnyi sóval a tűzre.
A tésztát alaposan meglisztezett gyúródeszkán nagyjából téglalap formára nyújtjuk.
Ezután kb. 2-2,5 cm széles csíkokra vágjuk.A csíkokat egyenként hosszú, 7-8 mm vastag hurkává sodorjuk. A tésztahurkát 4-5 cm hosszú darabkákra vágjuk.
A nudlikat forrásban levő vízbe rakjuk, aztán a lángot mérsékeljük úgy, hogy a víz éppen csak gyöngyözve forrjon. Miután a nudlik feljöttek a víz felszínére, még 2-3 percig főzzük, aztán pirított zsemlemorzsára vagy (ha mákos vagy diós nudlit készítünk) olvasztott vajra szedjük és beleforgatjuk őket.
A morzsás nudlit porcukorral, a mákosat/diósat, cukros darált mákkal/dióval bőven megszórva tálaljuk.
Megjegyzés:
Én a pirított zsemlemorzsába egy mokkáskanál fahéjat és két csomag vaníliás cukrot szoktam keverni. A nudlikat pedig néha nem porcukorral, hanem édes instant kakaóporral szórom meg. Próbáld ki! Nagyon finom. A morzsás és diós nudli mellé adhatsz valamilyen finom baracklekvárt is.
Értékeld a receptet:
Hollóné Balogh Nikolett receptje
Tészta ételek |
Babáknak:12-18 hónap | 90 n. diéta - szénhidrátnap, | főétel | kukta | ebéd, | egész évben | házibuli, lakto vega
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.