A torta tésztájának elkészítése: A nyolc tojást szétválasztjuk, egyik tálba a sárgáját tesszük, a másikba, egy nagyobb tálba pedig a fehérjét. A 4 evõkanál lisztet egy mélytányérba kimérjük, majd a 4 evőkanál mákot és a reszelt citrom héját beletesszük, összekeverjük. Bekapcsoljuk a sütõt 180°C-ra, hogy mire készen van a tészta massza, jól felmelegedjen. A nyolc evõkanál cukrot beletesszük a tojás sárgájába, és kikeverjük. Habverõvel felverjük a tojás fehérjét. Ez akkor az igazi, ha megdöntve a tálat, nem folyik ki a fehérjehab. Ezután kanalazzuk hozzá a felkevert sárgáját, a mákkal elkevert lisztet és óvatosan homogén állapotra keverjük. Nagyon fontos, hogy nem szabad törni a habot, inkább csak kanállal kell forgatni. A kanalat nem szabad hozzáütni a tálhoz, mert a habot a rázkódás tönkreteszi.
A Zila 12 szeletes szilikonos sütõformát egy zsírpapírral fedett tepsibe helyezzük és a formát belülrõl a formaleválasztó spray-vel egyenletesen befújjuk. (Forma hiányában hagyományos tortaformában is készíthetjük.) A tésztamasszát beleöntjük a sütõformába és rázogatjuk, hogy egyenletesen helyezkedjen el a tésztamassza a formában, majd a tortaformát a készítménnyel betesszük a felforrósított sütõbe. Egy ideig nem szabad kinyitni a sütõ ajtaját, nehogy összeessen a sütés közben megnõtt piskóta. Úgy ellenőrizhetjük a sütést, hogy a piskóta tetejét óvatosan ujjunkkal megnyomjuk. Ha már rugalmas, a kész felé közeledik. Az ujjunkra vigyázzunk, aki nem elég gyakorlott inkább mellõzze ezt az ellenõrzést, nehogy megégesse az ujját. Azt, hogy a tortánk megsült teljesen, úgy ellenõrizhetjük, hogy szárazra törölt hústűt szúrunk a tésztába, és ha nem ragad rá a piskóta, akkor készen van, az alja is megsült. Sütési idő 30 perc 180°C-on. A tortaformából a kész készítményt egy tompa hegyű kés segítségével óvatosan körbevágjuk, hogy a szilikon forma ne sérüljön. Megszórjuk porcukorral és egy lapos nagyméretû tányérra borítjuk.
A narancskrém elkészítése: 1 csomag narancs ízű gyümölcs kocsonyásító zselét 3 dl vízben felfőzünk, majd szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni. A 15 dkg margarinnal a zselé felét habosra kikeverjük. (A zselé másik felét a torta bevonásához használjuk majd.)
A narancskrémmel a tortát megtöltjük és körben egyenletesen bevonjuk, majd a megmaradt narancszselét a torta tetejére egyenletesen ráöntjük.
A díszítéshez a narancsot forró víz alatt megmossuk, félbe vágjuk, a szár felöli részen lévő kalapját levágjuk, 3mm-es szeletekre vágjuk. A narancs szeletekből 12db 1/4-es darabot készítünk, ez kerül majd mindegyik tortaszelet tetejére. A többi egész szelet karikát a levágott tortaszeletekhez díszítésként használjuk. Egy akkora edényben, hogy a narancs szeletek (és karikák) elférjenek 10 dkg kristálycukorból és vízből szirupot főzünk. Beletesszük a narancs szeleteket, 5 percig főzzük, félidőben megfordítjuk. Lehúzzuk a tűzről. A narancs szeleteket rácsra rakosgatjuk, tetejüket megszórjuk kristálycukorral, tüllernyõvel letakarjuk és levegõs helyen egy fél órát szárítjuk. A megtöltött, zselével bevont tortára helyezzük a narancs szeleteket és a Szamos marcipán virágdíszeket.
A torta tésztájának elkészítése: A nyolc tojást szétválasztjuk, egyik tálba a sárgáját tesszük, a másikba, egy nagyobb tálba pedig a fehérjét. A ...
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.