Cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Addig a lisztet, a sót , a cukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat elkeverjük, hozzáadjuk a tojást, majd belemorzsoljuk a vajat, végül hozzáadjuk a felfutott élesztőt. Mindezt robotgéppel hólyagosra dagasztjuk. (A tészta váljon el a táltól) Langyos helyen duplájára kelesztjük. Egy maréknyi tésztát külön veszünk. (ez lesz a kalács tetején a fonat)
A tészta nagyobbik részét lisztezett deszkán kb 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk.
A töltelékhez a túrót, a kétféle cukrot, a citromhéjat és a búzadarát elvegyítjük. Rákenjük a kinyújtott tésztára, majd belenyomkodjuk a meggyszemeket. A tésztát szorosan feltekerjük a hosszabbik oldalánál. Felvert tojással megkenjük. A félretett tésztát további két részre osztjuk, vékony szálat sodrunk belőle, majd összefonjuk. A kalács tetejére, középre helyezzük és ezt is megkenjük tojással. Villával megszurkáljuk a kalácsot, hogy a hő hatására keletkezett gőz el tudjon távozni és így kisebb az esély rá, hogy művünk kirepedjen. Ezután még további 15-20 percig langyos helyen kelesztjük.
170°C-on kb 30 perc alatt pirosra sütjük.
Megjegyzés:
Ne spóroljuk ki a tölteléket, mert az a lelke!
Értékeld a receptet:
Orsolya Vízi receptje
Kelt tészták |
desszert | sütőben sütve | egész nap, | egész évben | minden ünnepre illik,
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.