1/3 csésze + 1 tk növényi zsiradék (pálmazsír vagy kókuszzsír)
1/3 csésze + 1 tk hideg vaj
1 tk só
2 cs liszt
4-6 tk jéghideg víz
Töltelék:
3 és ½ csésze kimagozott meggy
½ csésze cukor
1 és ½ tk kukoricakeményítő
¼ csésze főtt tápióka
1 tojás a kenéshez
Hogyan készül a Meggyes pite?
Elkészítés:
A sütőt 200°C-ra előmelegítjük. Tegyük a növényi zsiradékot a mélyhűtőbe legalább 15 percre. Ezalatt keverjük össze a lisztet és a sót, majd adjuk hozzá a vajat és a növényi zsiradékot. Morzsoljuk el a kezünkkel, morzsás állagú legyen. Permetezzük a tésztára a hideg vizet, egyszerre egy teáskanállal, majd kavarjuk össze. Ezt a folyamatot addig folytassuk, míg össze nem áll a tésztánk, míg formázható állagúvá nem válik. Tegyük fél órára hűtőbe.
Ezután válasszuk ketté. A tészta egyik felét lisztezett deszkán nyújtsuk ki, majd vágjuk fel csíkokra. Ez lesz a pite teteje. A tészta másik felét nyomkodjuk bele egy kivajazott piteformába úgy, hogy a szélére is felhúzzuk. Villával szurkáljuk meg, majd 180°C-on süssük 10-15 percig, míg egy picit el nem kezd pirulni.
Keverjük össze a töltelék hozzávalóit és öntsük a megsült tésztára. Helyezzük a töltelékre a tésztacsíkokat hosszába, majd a maradékot keresztbe. Egy tojással kenjük meg a tetejét, hogy szép fényes és aranybarna legyen. 180°C-on 45 percig sütjük, vagy amíg aranybarnára nem pirul a süteményünk.
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.