A legeslegelső lépés a befőttes üvegek tisztítása. Előző este leáztatjuk mosószeres forró vízbe, és reggelig hagyjuk állni. Reggel elmossuk tiszta forró, mosószeres vízben, majd tiszta hideg vízzel kiöblítjük. Konyharuhára téve megszárítjuk. A befőttes üvegek tetejét is ugyanígy tisztítjuk.A meggyet megtisztítjuk a szárától, amennyiben szárastól szedtük vagy vettük, megmossuk, átválogatjuk.Az üvegek aljába 2-2 evőkanál kristálycukrot teszünk, majd erre jöhet az 1-1 késhegynyi nátrium-benzonát. Ezt egy kicsit összerázzuk. Erre tesszük a meggyet, az üveget néha megütögetjük, hogy a meggy a helyére csusszanjon, így több fér el benne :) Mikor az üvegek tele vannak, még 1-1 evőkanál cukrot teszünk a meggy tetejére. Felöntjük vízzel, hogy ellepje a meggyet. Én celofánt is szoktam tenni az üvegre, a teteje alá. 2-2 celofán lapot teszek az üveg szájára, és így tekerem rá a tetőt. Ezután egy kicsit megrázogatom az üvegeket, hogy a cukor az üveg alján is feloldódjon, de leglábbis, ne ragadjon le.Következik a dunsztolás. Egy nagy fazekat vagy lábast kibélelek újságpapírral. Ne sajnáljuk a papírt, jó vastagon béleljük ki. Nekem nagy újságom volt otthon, kétszer A3 méretű, ebből tettem alulra 4-4 lapot. Ebbe jöhetnek szépen egymás mellé rakva az üvegek. Majd felöntöm vízzel, de csak majdnem az üveg nyakáig, ne fedje be a víz! És végül jöhet még 2-3 réteg újságpapír az üvegek tetejére is. Felteszem a gázra a fazekat, és óvatosan elkezdem melegíteni a vizet. Először takarékon, hogy az üvegek lassan melegedjenek át, ne pattanjanak szét. Majd mikor már forr, onnantól kezdve 20-25 percig dunsztolom. Mikor a 20 perc letelik, akkor egy üveget kiveszek és megnézem, hogy a meggyszemek megrepedtek-e. Ha igen, akkor kész, elzárom a gázt, és hagyom úgy, ahogy van kihűlni. Másnap este (addigra teljesen kihűlt) kiszedem, letörölgetem, hagyom egy kicsit az asztalon pihenni, majd berakom a helyére, míg tél nem lesz. November környékén már ehető is.Jó étvágyat!
Copyright: Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Képes Receptmagazin 2003-2024