Helyezd a leveles tészát liszttel meghintett felületre és hagyd felengedni a csomagoláson olvasható utasításnak megfelelően. Közben hámozd meg az almákat, vágd ki a magházukat és szeleteld fel a gyümölcshúst.Vágd a szeleteket további három darabra. Tedd az almadarabokat egy keverőtálba, és locsold meg a citromlével, hogy ne barnuljon meg, majd forgasd össze az aszalt áfonyával.
Vegyítsd össze a cukrot a liszttel és a fűszerekkel, majd add hozzá a sót is. Szórd a keveréket az almára, és jól forgasd össze az egészet.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a felengedett leveles tészta felét kb. 34-34 cm-es négyzetté. Felezd meg egy éles késsel hosszában és keresztben is. Üsd a tojást egy pohárba, adj hozzá 1 tk vizet, és villával kissé verd fel.
Bélelj ki sütőpapírral egy tepsit, és helyezd rá az egyik tésztanegyedet. Kend körbe a széletket tojással, és halmozz a négyzet közepére egy adagot az almás töltlékből. (a töltelék kb 1/8-ad részét) Hajtsd át a négyzet egyik sarkát tálós irányban a másik sarkára, nyomkodd le a széleit a kezeddel, majd villa segítségével tapaszd össze őket. Kenegesd meg a tetejét tojással, majd szórd meg cukorral. Egy éles késsel ejts kb. 2-3 cm hosszú bemetszést a süti tetején.
Végezd el ugyanezt a műveletsort az összes tésztanégyzettel, majd nyújtsd ki a maradék leveles tésztádat is, és végezd el ugyanezt. Ha az összes almás levél készen áll, tedd őket 220 fokra előmelegített sütőbe, kb 25 percre, vagy amíg aranybarnára sülnek.
Konyhai rácson hagyd hűlni kb 5 percig a sütiket.
Megjegyzés:
Langyosan a legfinomabbak, de hidegen is isteniek! Ha esetleg maradna belőlük - amit igazán kétlek!!! - csomagold sütőpapírba, és tedd hűvös helyre. Másnap ismét felmelegítheted a sütőben.
Értékeld a receptet:
Orsolya Vízi receptje
Leveles tészták |
desszert | sütőben sütve | egész nap, | egész évben | farsang,anyák napja, házibuli, ballagás, |
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.