A darált mákot a liszttel, majd az étkezési keményítővel és reszelt citromhéjjal elkeverjük. Félre tesszük.
A tortaformát vajazzuk és lisztezzük, a sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük.
A vajat a porcukorral kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a rumot, vanília esszenciát vagy vaníliamagokat és tovább habosítjuk.
Egyenként belekeverjük a tojássárgáját és még pár percig keverjük.
Majd a habbá vert tojásfehérjét 3 részletben óvatosan belekeverjük.
A lisztes-mákos keveréket egy fakanállal szintén óvatosan belekeverjük, majd a tortaformába öntjük (a könyvben 22 cm-es tortaformát ír, az enyém 28 cm-es).
Az előmelegített sütőben 45-50 perc alatt, légkeverés nélkül megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha kész teljesen kihűtjük.
Amíg a torta hűl, elkészítjük a krémet.
A tejet felforraljuk, majd folyamatos keverék közben beleöntjük a búzadarát.
További keverés közben pár percig, míg a dara megduzzad főzzük.
Hagyjuk teljesen kihűlni. A vajat a porcukorral elkeverjük, majd a megszilárdult darát elkeverjük benne.
A tortát vízszintesen kettévágjuk, majd az alsó lapot egy tortatálra helyezzük.
A krémet elkenjük rajta, a felső lapot ráhelyezzük, porcukorral ízlés szerint megszórjuk.
Hűtőbe tesszük 1-2 órára, hogy a krém megdermedjen.
Megjegyzés:
A máktorta receptje Varga Gábor cukrásztól származik, isteni finom!
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.