csipet szárított kakukkfű (én többet tettem, mert úgy szeretem),
2 dl tejföl,
vaj a kikenéshez.
Hogyan készül a Hússal töltött burgonyaladik?
Elkészítés:
A burgonyákat héjában megfőzzük a babérlevéllel, a köménymaggal és sóval, majd meghámozzuk. A darált húshoz adjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, tojást, mustárt, pirospaprikát, kakukkfüvet, a lereszelt sajt felét, petrezselymet és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Vajjal kikenünk egy tűzálló tálat, és a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A burgonyák tetejéről levágunk egy vastagabb szeletet, aljukról meg egy vékonyabb szeletet (hogy ne billegjen), belsejüket szépen kivájjuk. A burgonyadarabokat villával összetörjük és a húsos masszához tesszük, azután a masszával megtöltjük a burgonyákat (én nem szoktam beletenni az összes krumplit, mert szerintem sok). Tetejükre tesszük a kalapjukat. Alufóliával betakarva 25 percig sütjük. Utána megkenjük tetejüket tejfölös tojással és megszórjuk a maradék sajttal. Továbbsütjük 15-20 percig.
Megjegyzés:
Ezt az ételt többször is elkészítettem már. Igaz nem a leggyorsabban elkészíthető ételek közé tartozik, de szerintem nagyon kiadós, laktató étel. A darált hús felhasználási lehetőségeit szerettem volna variálni, ezért próbáltam ki.
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.