Hogyan készül a Diós almatorta sós karamellhabbal?
Elkészítés:
A tésztához habosra felverjük a tojásokat a porcukorral, majd beleszitáljuk a fahéjjal elkevert lisztet. Végül hozzáadjuk a maradék alapanyagot is.
Egy 20 cm átmérőjű tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, az oldalát pedig olajozzuk meg. 180°C-on pirulásig süssük. (20-25 perc) Mikor elkészült, 5 perc után vegyük ki a tepsiből és hűtsük ki. Közben készítsük el a karamellhabot.
Cukrot felteszünk egy lábosban karamellizálódni. Ne kavarjuk, csak hagyjuk, hogy felolvadjon. Ekkor olvasszuk fel benne a vajat, majd adjunk hozzá 1 dl meleg tejszínt. Amikor a cukor újra felolvadt, vegyük le a gázról és adjuk hozzá a sót. A karamellkrémből vegyünk ki 2 evőkanállal a díszítéshez. A maradék 2 dl tejszínt verjük fel habnak, majd ha már kicsit hűlt a karamell, fokozatosan adjuk hozzá és óvatos mozdulatokkal elegyítsük sima krémmé.
A kihűlt tortalapunkat helyezzük vissza a sütőformába, majd öntsük rá a karamellhabot. Tegyük hűtőbe 4 óra hosszára.
A megmaradt karamellel és magokkal díszítjük.
Megjegyzés:
Aki nem szereti az újító ízeket, annak javaslom, hogy hagyja ki a karamellkrémből a sót. Anélkül is finom lesz. A só pikánssá teszi, különleges íze lesz tőle.
Értékeld a receptet:
Orsolya Vízi receptje
Édes süti |
desszert | sütőben sütve | ebéd,uzsonna, | egész évben | húsvét, anyák napja, Valentin-nap,születésnap, évforduló, ballagás, |
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.