114 g cukor - fele fehér cukor, fele muscovado cukor (sötét nádcukor)
3x114 g aszalt gyümölcs apróra vágva (összesen 342 g)
114 g kandírozott gyümölcshéj apróra vágva
2 db egész tojás
1/2 tk őrölt szerecsendió
1/4 tk őrölt fahéj
1 tk mixed spice
csipet só
6 ek brandy vagy száraz sherry vagy pálinka
Hogyan készül a Christmas pudding ?
Elkészítés:
A hozzávalókat nagyon alaposan összekeverjük. Nagyon darabos, de nedves, semmiképp nem tésztaszerű lesz az állaga.
Beleöntjük egy alaposan kivajazott pudingformába. Fontos, hogy a forma ne legyen tele, mert a tészta picit megdagad.
A tészta tetejére kör alakra vágott sütőpapírt simítunk, akkorát, hogy a forma belső falára is felragadjon.
Alufóliával szorosan lezárjuk, kívülről még zsinórral is át lehet kötni, hogy biztosan jól záródjon, én befőttes gumit teszek rá. Az alufólia szélét körben felgyűrjük, hogy ne nagyon érjen bele a vízbe.
Magasabb falú fazékba állítjuk, amit a forma 3/4-ig felöntünk meleg vízzel. A tetejére fedőt rakunk.
4 órát gyengéden forraljuk.
Óvatosan kiemeljük a formát a vízből, leszedjük az alufóliát, a sütőpapírt, és egy tiszta, száraz textillel lefedjük. Karácsony napjáig hideg helyen tároljuk.
Karácsony napján leveszük róla a textilt, új sütőpapír darabot simítunk a tetejére, alufóliával megint szorosan lezárjuk, kívülről még zsinórral is át lehet kötni, hogy biztosan jól záródjon, én befőttes gumit teszek rá. Az alufólia szélét körben felgyűrjük, hogy ne nagyon érjen bele a vízbe. Megint magasabb falú fazékba állítjuk, amit a forma 3/4-ig felöntünk meleg vízzel. A tetjére fedőt rakunk. Ez alkalommal 2-3 órát forraljuk gyöngyözve.
Ezután óvatosan kivesszük a formát a fazékból, lefejtjük az alufóliát és a sütőpapírt, majd ráteszünk egy tányért, és az egészet átfordítjuk. Hagyjuk picit pihenni, és leemeljük a formát a kész, forró pudingról. Forrón, azonnal tálaljuk.
Megjegyzés:
Ezt még nem csináltam meg, de ettem már ilyet és isteni.
Értékeld a receptet:
Bakos Orsolya receptje
Édes süti |
Babáknak:24 hónap után | paleolit fogyókúra , | desszert | sütőben sütve | egész nap, | egész évben | minden ünnepre illik, karácsony, ovo vega
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.