A tészta hozzávalóit összegyúrom és annyi vizet adok hozzá, hogy gyúrható állagot kapjak. Egy 24 cm átmérőjű tortaformát kiolajozok és a tésztát belenyomkodom úgy, hogy a forma oldalára is felhúzom kb. 2 cm-es magasságban.
Az almákat meghámozom, kettőbe vágom, magházát kiemelem. A bort némi víz társaságában, fahéjjal, vaníliás cukorral vagy aromával fűszerezve felforralom és kb 10 perc alatt puhára főzöm benne az elfelezett almákat.
A lekvárból félre teszek két evőkanálnyit. A töltelékhez összekeverem a hozzávalókat. Puding állagúnak kell lennie, ezért ha túl száraz, az alma főzőlevével hígítom, majd az egészet a tésztára símítom.
Ha az almák megfőttek, szűrőkanállal kiemelem őket, megvárom, hogy kissé kihűljenek. A torta tetejére helyezem őket, ha szükséges kisebb darabokra vágom. A tetejüket beirdalom. A félre tett lekvárt kenhető állapotra hígítom a fűszeres borral és lekenem vele az almákat.
180°C-ra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt készre sütöm. A fűszeres lekvárral még melegen még egyszer átkenem az almákat.
Megjegyzés:
Körtével, barackkal is elkészíthető!
Értékeld a receptet:
Orsolya Vízi receptje
Pite |
desszert | sütőben sütve | egész nap, | egész évben | anyák napja, Valentin-nap, évforduló,házibuli,
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.