FOODAPEST Nemzetközi élelmiszer, ital, élelmiszer gépipari és vendéglátó ipari szakkiállítás és az UKBA Nemzetközi cukrászati, sütőipari és gasztronómiai szakkiállítás az idén először zajlik egy időben, február 21-24. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. Az idén gasztronómiai világversenyekkel is gazdagodott a szakkiállítások programja. A FOODAPEST-hez kapcsolódva rendezik a Bocuse dOr magyar döntőjét, s a cukrászati kiállításhoz pedig a Junior Cukrász Világbajnokság két napos versengése társul.
Új együttes a korábbi tagokkal
A HUNGEXPO Zrt. élelmiszeripari kiállításai évtizedek óta szerepelnek a rangos nemzetközi fórumok sorában, akár az UKBA, akár a FOODAPEST előkelő helyen áll a térség szakkiállításai között.
Az idén február 21-24. között együtt, egy időben zajlik a FOODAPEST és az UKBA. A két kiállítás ebben az új formában a hazai élelmiszeripar legjelentősebb üzleti fóruma, s a regionális és európai összehasonlításban is a kiemelkedő események között szerepel.
A kiállítások, és az azokhoz kapcsolódó versenyek mintegy 15.000 négyzetméteren, a Vásárközpont A és D pavilonjaiban valamint a konferencia termekben zajlanak. Az idén összesen 12 ország 255 kiállítója mutatkozik be a szakközönség, illetve most első ízben a nagyközönség előtt. A hazaiakon kívül belga, cseh, horvát, indonéz, lengyel, német, olasz, osztrák, román, szerb, thaiföldi cégek vesznek részt a bemutatókon.
Gasztrocsúcsok, hírességek
Soha nem volt még két ilyen rangos gasztronómiai esemény egy fedél alatt Magyarországon, de talán Európában sem, mint most. A kiállítás első két napján a Bocuse dOr szakácsolimpia magyarországi döntője zajlik a FOODAPESTEN. Nyolc magyar mesternek lehet drukkolni a Genfben sorra kerülő európai, illetve azután, a 2011-es lyoni világversenyre jutásért. A Bocuse dOr zsűri magyar elnöke Kalla Kálmán mesterszakács, nemzetközi elnöke Charles TJESSEM (Norvégia), a 2003-as Bocuse dOr győztese lesz.
A verseny és a kiállítás vendége lesz február 22-én a Bocuse d’Or elindítója és ma is aktív atyja, Paul Bocuse.
A harmadik-negyedik napon a Junior Cukrász Világbajnokságra kerül sor az UKBÁ-n. Ezúttal 12 ország versenyzői - köztük két hazai induló - vesz részt a fiatal cukrászok versenyén. A most először Budapesten zajló bajnokságra eljön Gabriel PAILLASSON világhírű francia cukrászmester, a Cukrász Világkupa alapítója.
Nyitás a nagyközönség felé
A világversenyek mellett mozgalmas és aktív programsorozattal, szakmai fórumokkal, workshopokkal, például a SIAL dOr Nemzetközi termékverseny hazai zsűrizésével, a közönség bevonásával zajló Bor és Piac borteszttel, a hazai élelmiszerpiac versenyképességéről szóló előadásokkal egészül ki a program. A sok látványos bemutatóra február 21-én illetve február 24-én a nagyközönséget is várják. A közönségnapokon a belépőjegy árak a szakkiállításokon megszokott árszint alatt maradnak.
Európa kenyereskosara
Magyarországon először a Pékválogatott közreműködésével elkészül EURÓPA 2,5 méter átmérőjű kenyérkosara, mely felvonultatja a pékek által gyártott termékeket, a különböző kenyerektől a sós és édes ízesítésű péksüteményekig, A bemutató sütéseken és a nemzetközi konferencián és üléseken Spanyolország, Svédország, Bulgária, Szlovákia, Olaszország, Lengyelország, Németország szakmai képviselői vesznek részt.
A kiállításokról részletes információt találhatók a www.ukba.hu illetve a www.foodapest.hu internetes oldalakon.