A Nándori Cukrászda "Csokis kaland"-ja nyerte idén a "Magyarország Cukormentes Tortája" versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány indított el. Szakmai partnere a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete. Az édességet először augusztus 19-én és 20-án, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg a nagyközönség.
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által 2012 óta évente megszervezett "Magyarország Cukormentes Tortája" versenyen a cél nem egy létező recept cukormentes verziójának elkészítése. A zsűri a megfelelő alapanyagok használata, valamint az alacsony szénhidrát- és kalóriatartalom mellett azt is elvárta a pályázóktól, hogy olyan új édességet alkossanak meg, amely tükrözi a magyar ízvilágot, és innovatív is.
A "Csokis kaland" harmóniáját a könnyű csokoládéhab alapozza meg, amelyet a magyar meggyből készült öntet finoman ellenpontoz. Ezt egészíti ki a hazai dió és a mandula, a vékony marcipánréteg pedig eleganciát kölcsönöz a tortának, mely nem csupán a cukorbetegek választása lehet, hanem mindazoké, akik az ízek élvezete mellett tudatosan figyelnek az összetevőkre. Nincs benne hozzáadott cukor és fehér liszt, egy szelet 254 kalóriát (kcal) és 10,6 g szénhidrátot tartalmaz. Ez utóbbi kevesebb mint fele egy hagyományos csokoládétorta értékének. A számítást a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége készítette, a kész torta elemzését a Wessling Hungary Kft. független élelmiszervizsgáló laboratórium végezte.
Nándori László, a Nándori Cukrászda aranykoszorús cukrászmestere elmondta, hogy olyan süteményt szerettek volna készíteni, amely az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Az édességet először augusztus 19-én és 20-án, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg a nagyközönség az idei Magyarország Tortájával, a "Somlói Revolúcióval" együtt. A "Magyarország Cukormentes Tortája" verseny eredményhirdetése és az ünnepélyes tortaszelés a Clark Ádám téren felállított színpadon lesz augusztus 19-én, 10 órától. Ezt követően az ország számos cukrászdájában árusítják majd. A "Csokis kaland" receptje elérhető lesz az Egy Csepp Figyelem Alapítvány honlapján. A tortát árusító cukrászdák listája pedig a verseny weblapján: http://www.magyarorszagcukormentestortaja.hu
A „Magyarország Cukormentes Tortája" verseny zsűrijének tagjai: Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója, Jókuti András, a Világevő gasztroblog szerzője, Vadon János, rádiós műsorvezető, a Morning Show műsorvezetője, Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa, Pöhm Rudolfné és Pataki János mestercukrászok, valamint Nagy Attila, a Dcont TREND vércukormérő készüléket gyártó 77 Elektronika Kft. kereskedelmi igazgatója. Mautner Zsófia, a zsűri elnöke szerint a "Csokis kaland"minden tortarajongó álma. "Ki hinné, hogy egy csodás csokoládés desszertet is el lehet fogyasztani bűntudat nélkül, mivel olyan alacsony a kalóriatartalma. Az már csak a hab a tortán, hogy még meggy és marcipán is van benne." - mondta.
2014-ben a verseny főtámogatója újra a 77 Elektronika Kft., a Dcont TREND, az egyetlen VALÓBAN MAGYAR vércukormérő család fejlesztője és gyártója. A főtámogató „A leginnovatívabb receptért" járó különdíjat ajánlotta fel a Bazsalikomos csipkebogyó tortát megalkotó Horváth Cukrászdának.
A „Magyarország Cukormentes Tortája" verseny fődíja egy háromnapos wellness hétvége, melyet az Accent Hotels biztosít. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány különdíját a Kenwood támogatásával a Mészáros Cukrászda érdemelte ki a Döbleces almás (sütőtökös) kreációval. A versenyt támogatja az Internetpatika.hu is.
CSOKIS KALAND
16 szeletes
Piskóta:
150 g tojás (60 g sárgája, 90 g fehérje)
75 g xilit
90 g darált dió
50g mandulaliszt (Nature Cookta - a mandulából hideg préseléssel nyert liszt)
25 g de Zaan kakaópor (10-12 %)
4 g szódabikarbóna
csipet só
70 g olvasztott vaj
75 g víz
Elkészítése:
Tojássárgáját a fehérjével és a xilittel felverjük, a többi száraz anyagot összekeverjük (dió, mandula, kakaó, szódabikarbóna, só). A vajat a vízzel felmelegítjük (langyosra). Ha kemény habbá verődött a tojás rész, beleöntjük a vajat és óvatosan belekeverjük a száraz anyagot.
420 g masszát 16-os tortakarikába beleöntöm, 120 g masszát 8 szeletes tortakarikába 160C-on 10-15 percig sütjük.
Meggy öntet:
200 g mirelit meggy
8 g eritritol
10 g alma pektin
Mirelit meggyet felforraljuk és az eritrittel összekevert pektinnel besűrítjük. (Lehetőleg előző nap főzzük össze.)
Marcipán réteg:
70 g diabetikus marcipán
Csokis tejszíntöltelék:
90 g víz
150 g eritritol
60 g de Zaan kakaó (20-22 %)
20 g diabetikus csokoládé
csipet só
400 g állati tejszínhab (33%)
130 g főzött zselatin*
*Főzött zselatin:
1 liter víz
160 g zselatin
A vízet az eritritollal felforraljuk, beleszórjuk a kakaót, csipet sót és a csokoládét, majd szobahőmérsékletre hűlés után a felolvasztott zselatinnal összekeverjük, és belekeverjük a tejszínhabot.
Krokant (roppanós rész)
7 g diabetikus étcsokoládé
14 g pörkölt mandula
A pörkölt mandula pálcikákat összekeverjük a felolvasztott csokoládéval és szilikon papírra szétszórjuk.
Díszítés:
2 g kakaó szóráshoz (nem olvadós)
10 g pörkölt mandula pálcika
Összeállítás
A 16 szeletes átmérőjű piskótát kipapírozott tortakarikába helyezzük, a roppanós csokoládés mandulát rászórjuk és a csokoládés tejszín rész egyharmad részét ráhelyezzük. A 8 szeletes piskótalap nagyságú marcipánkorongot ráragasztjuk (vékony csokis tejszínrész) a 8 szeletes piskótalapra. A marcipánlappal lefelé rátesszük a csokis tejszín tetejére középre igazítva. A meggy tölteléket simacsöves nyomózsákból a 8 szeletes méretű piskóta lap köré húzzuk, úgy, hogy a papírhoz NE érjen hozzá. A meggy és a papír közé szintén simacsöves nyomózsákkal kinyomjunk egy tejszínes csokoládé krémet gyűrűként, majd a maradékot a tetejére rátesszük, kártyával egyenesre húzzuk és evőkanállal feltüskézzük.
Hűtőbe téve minimum 6 óra után nem olvadós kakaóval megszórjuk és a pörkölt mandula pálcikákkal díszítjük.
Copyright: Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Képes Receptmagazin 2003-2024