Rendhagyó szakmai-gasztronómiai eseményre került sor Magyarország első
indiai éttermében, a Maharaja-ban. Magyarország egyik legnagyobb
gasztronómiai egyesülete, a 6. éve m-ködő Lucullus Baráti Társaság
gasztronómiai újságírók- és bloggerek közrem-ködésével állított össze egy
tradicionális Trinidad és Tobagói nyolcfogásos ételsort.
A TT konyhára az
ősi, nyugat-indiai konyha van a legnagyobb hatással, meglehetősen csípős
ízekkel, egzotikus hozzávalókkal, de egy kevés spanyol-karibi, illetve
afrikai behatást is érezni az ételeken.
Az esemény a helyi fűszerek bemutatásával kezdődött - a résztvevők
megismerkedhettek háromféle curry fűszerkeverékkel (Turban, Madras, Chief),
az Almchar masalával, a Ground masalával, a pörkölt Jeera-val, a Shadon Beni
zöldfűszerrel, a Pepino paprika hozzáadásával készült mangó-lime
chutney-val, valamint a hazánkba elég körülményesen eljutó bébicápa-hússal,
okrával és pimentos paprikákkal.
Eztán Turóczi Gábor, a Lucullus BT elnöke számolt be Trinidad és Tobagói
tapasztalatairól, a helyi gasztronómia sajátosságairól, majd Jham Kulvinder
Singh, a Maharaja tulajdonosa beszélt az ősi indiai hasonlóságokról, a főzés
módszereiről, nehézségeiről. Végül két menetben elkészült 4-4 étel, amiről a
résztvevők véleményt alkottak. A menüsor a következőképp nézett ki.
- "Dosti roti" (töltött kenyérféle) lime chutney-val,
mentás-fokhagymaszósszal, shadon beni szósszal és pimentos paprikával
- Curry panírozott cápából
- Házi készítésű okra, paradicsommal
- "Chicken a la king", amely kókuszreszelékkel és kókusztejjel készül.
(Ahogy a tobagóiak kedvelik.)
- Burgonyacurry csicseriborsó hozzáadásával, az egyszerű emberek eledele.
- Pelau rizs, azaz fűszeres indiai baszmati rizs.
- Sadha roti (kenyérféle)
- Fehérrummal, sült banánnal és fagylalttal készült desszertkülönlegesség.
A menüsort (nagyon minimális változtatásokkal) a Lucullus BT száz vendége
fogyasztotta el, az egyesület immár 70. ínyencvacsoráján.