Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Gasztronómiai hírek › Szent Márton Újborfesztivál és Libator a Skanzenben

Szent Márton Újborfesztivál és Libator a Skanzenben

Szentendre-Budapest, 2009. október 29. - Idén november 7-én és 8-án rendezik meg a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a Szent Márton Újborfesztivált és Libatort, melynek társrendezője a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft.
Megosztás Nyomtatás
Szent Márton Újborfesztivál és Libator a Skanzenben Márton-napon országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. Úgy tartották, minél többet isznak, annál több erőt és egészséget isznak magukba. Ilyenkor szokás levágni a tömött libát is, és a sült liba csontjából az időjárást jósolták meg: ha a liba csontja fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid, akkor sáros. November 7-én és 8-án az ország számos múzeumában és tájházában rendeznek Márton napi rendezvényeket. A szentendrei Skanzenben is ezen a hétvégén tartják a Szent Márton Újborfesztivált és Libatort, amikor felelevenednek a hagyományos néprajzi szokások, de a modern gasztronómia csodáinak is áldozni lehet. Gasztronómia és hagyományok A fesztiválra neves magyar borászok hozzák el zamatos újboraikat, hogy a nagyközönség is megkóstolhassa a 2009-es évjárat jellegzetes ízvilágát. Összesen 13 kiállító mutatja be újborát. Az újborok mellett rengeteg finomság vár a vendégekre. A múzeumban működő Jászárokszállás Fogadó egy szombat esti exkluzív gálavacsorával várja a vendégeket, de Bede Róbert konyhafőnök „kifőzdéjében” is ízletes falatokat lehet majd kóstolni. A Márton napi Libato(u)r keretében meghirdetett receptverseny győztes étkeit ő készíti majd el mindenki szeme láttára. De kóstolható lesz majd természetesen a sült libacomb, és sült tök, lúdkása és sokféle rétes is. A rendezvény helyszínéül szolgáló két múzeumi tájegységben a gyerekeknek kedveznek a színes programok: vidám tollfosztó, krumplipuska és lampion készítés, töklámpa faragás, gyertyamártás mézeskalács készítés. Az elkészült világítótestekkel mindkét nap 16 órakor kezdődő Márton napi felvonuláshoz lehet majd csatlakozni. A szombati vidám zenés felvonulást a Szeredi család vezeti, míg a vasárnapi díszes Márton-napi felvonulás élén a Lajta Néptáncegyesület céhes legényei állnak. Idén viszont a felnőttek sem maradnak játék nélkül. Bárki tesztelheti szőlészeti-borászati tudását a bortotóban, melynek feladatait a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. állította össze, illetve kipróbálhatja a lopózást is. Borkalandozások címmel workshop jellegű programban Zilai Zoltán nemzetközi borbírával lehet beszélgetni az újborról, annak készítéséről és egyéb érdekességekről. Szombaton színpadra lép a Buda Folk Band, vasárnap pedig a népszerű Vujicsics Együttes az Opanke Szerb Hagyományőrző Együttes közreműködésével ad koncertet illetve táncházzal zárja a napot a múzeumi nagyréten. A fesztiválsátorban látható lesz Lúdas Matyi, a Gyászliba Galibája, és a jó hangulatról Bödőcs Tibor humorista gondoskodik majd. Gasztronómiai és borszakmai programok a fesztiválsátorban November 7-8. (szombat-vasárnap) 10.00-18.00 Hagyományos libaétkek kóstolója a Fogadóban és Bede Róbert konyhafőnök pultjánál 10.00-18.00 Újborok bemutatója és kóstolója a fesztiválsátor kiállítóinál 10:00-14.30 „Márton az újbor bírája” - beszélgetések az újborról Zilai Zoltán nemzetközi borbírálóval, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával (Kisalföld tájegység: az undi ház hátsó szobájában) 10.0.14.30Bor TOTÓ és lopózás a Gyurka Műhelyben (Alföld tájegység) - sorsolás utáni eredményhirdetés és díjátadó a fesztiválsátor színpadán, mindkét nap 15:00-kor 10.00-14.30 Liba TOTÓ (Alföld tájegység: nagykunsági állattartó tanya) - sorsolás utáni eredményhirdetés és díjátadó a fesztiválsátor színpadán, mindkét nap 15:00-kor November 7. (szombat) 19.00 A Jászárokszállási Fogadó ünnepi vacsorája (Előzetes jelentkezés szükséges!) Színpadi programok a fesztiválsátorban (Műsorvezető: Zugmann Zoltán) November 7. (szombat) 10:30-11:00 Márton Napi Libato(u)r Receptverseny Gála megnyitója Bede Róberttel 11:00-12:00 Gulyás Terka, avagy aki a müzlit nem szereti, rossz ember nem lehet - a Mikropódium Családi Bábszínház bábelőadása gyermekeknek 12:30-13:30 Lúdas Matyi, a Hahota Gyermekszínház színielőadása 14:00-14:45 Ének a pincéhez, a Musica Historica régizene együttes bordalokat, asztali muzsikát és táncokat ad elő a XV-XIX. századi Magyarországról 15:00-16:00 Lúdétkek Receptverseny Gála, a Bor TOTÓ és a Liba TOTÓ eredményhirdetése 16:00-16:30 Buda Folk Band világzenei koncertje 16:30-17:30 Buda Folk Band moldvai táncháza A szünetekben Fosztóképző vetélkedő. November 8. (vasárnap) 10:00-11:00 Angyalbárányok, Écsi Gyöngyi bábelőadása gyermekeknek 11:30-12:30 Lúdas Matyi és Gáspár története három verésben, előadja a Gabalyda Bábszínház 12:45-13:30 Bordalokat játszik a Borvirág Zenekar 14:00-15:00 Gyászliba Galibája, a Meseláda Bábcsoport bábelőadása gyermekeknek 15:00-15:30 Bor TOTÓ és Liba TOTÓ eredményhirdetés Zilai Zoltánnal 15:30-16:00 A fesztiválszínpadon Bödőcs Tibor humorista 16:00-16:30 A Vujicsics Együttes kedvcsináló koncertje 16:30-17:30 A Vujicsics Együttes táncháza, közreműködnek az Opanke Pomázi Szerb Hagyományőrző Egyesület táncosai TÁJEGYSÉGI PROGRAMOK (Alföld és Kisalföld tájegység) 9:00-18:00 Arany gesztenye libacombért! 10:00-16:00 Vidám tollfosztó: Hagyományőrző 10:00-16:00 Márton-napi időjóslás 10:00-16:00 Jóslás 10:00-16:00 Kovácsolás 10:00-16:00 Gyertyamártás 10:00-16:00 Őszi asztali és ajtódíszek készítése 10:00-16:00 Márton búcsú a Lajta Néptáncegyesülettel 10:00-16:00 Lúdgége tészta készítés 10:00-13:00 Lampion készítés 13:00-16:00 Töklámpás készítés 10:00-16:00 Jászkiséri Csete Balázs Honismereti Egyesület játszóháza (szombaton!) 10:00-16:00 Tollsíp készítés (vasárnap!) 10:00-16:00 Krumplipuska készítés 10:00-16:00 Kenőtoll készítés (vasárnap!) 13:00-15:00 Mézeskalács készítés 16:00-18:00 Esti tűzgyújtás és körtáncok Márton-napi felvonulások November 7. (szombat) 16:00-kor a Szeredi-család vezetésével vidám, zenés, lampionos-töklámpásos felvonulás indul a Kisalföld tájegységből, az ásványrárói portától a fesztiválsátor előtti máglyáig. November 8. (vasárnap) 16:00-kor a Lajta Néptáncegyesület céhes legényeinek vezetésével díszes Márton-napi felvonulás indul a Kisalföld tájegységből, az ásványrárói portától a fesztiválsátor előtti máglyáig. Mindkét menethez várjuk a vendégeink csatlakozását, a Skanzenben készített töklámpásaikkal és lampionjaikkal vagy anélkül! Tárlatvezetések 13:00-14-00 Régi konyhák titkaiba vezet be szombaton Kiss Kitti, vasárnap Bereczki Ibolya (indulás a Szent Anna kápolnától) 13:00-14.00 Márton búcsú házról házra Palenik Józseffel (mindkét nap, indulás a Kisalföld tájegységből, a Szent Anna kápolnától) 15.00-16.00 A szőlő- és bortermelés tárgyi emlékeit mutatja be dr. Sári Zsolt (vasárnap, indulás a Kisalföld tájegységből, a Szent Anna kápolnától) Boros és egyéb kiállítók Bárdos és Fia Pincészet - Mátraalja, Polgár Pince Kft. - Villány, Kovács Julianna - Tokaj-Hegyalja, Demeter Pincészet - Eger, Taschnervin Kft. - Sopron, Zódor László - Siklós, Corvinum Selection - Budapest, Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet - Dél-Balaton, Galambos Pincészet - Tokaj-Hegyalja, Dúzsi Tamás - Szekszárd, Monyók Pincészet - Tokaj-Hegyalja Agárdi Pálinkafőzde - Agárd, Pálinkaház Kft. - Székesfehérvár Vagoemt Kft. - szarvasgomba Egyéb lehetőségek Márton napi csemegék kóstolhatók a különböző rendezvény pontoknál: sült alma, sült krumpli, sült tök, pattogatott kukorica, kemencés lángos, szilvalekvár, mézes termékek, szarvasgomba, sült gesztenye. Lovaskocsis körséta rendelhető meg a múzeum területén (fizetős program; indulás az Alföld tájegységből, a fesztiválsátortól) Nosztalgia fotó Lúdas Matyi zsánerjelenetekkel (fizetős program; Alföld tájegység, a hajdúbagosi portán) A Skanzen Vonat menetrend szerint közlekedik Márton napi hagyományok Az 1990-es évek közepén Magyarországon is elkezdett terjedni az újbor kultúrája. Először Bock József villányi borász Szent Márton bora elnevezésű kékoportóját nyitották fel nyilvánosan és ünnepélyesen 1996. november 11-én a szentendrei Skanzenben a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. jóvoltából. Ezek után a magyar bormarketing szakma elhatározásából az újborral együtt Szent Márton és a libaevés kultusza lassan a magyar köztudatba is beívódott. Szent Márton napja (november 11.) alkalmából ma már az ország több helyszínén, vendéglátóegységében tartanak Márton napi libanapokat, hódolva a gasztronómiai élvezeteknek. A Szentendrei Skanzenben tartandó Szent Márton Újborfesztivál és Libator rendezvény társrendezője a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. A gasztronómiai programok támogatója a Magyar Lúdszövetség.

Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu