Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Gasztronómiai hírek › Különleges sörvacsora az idei nyár nagy slágere

Különleges sörvacsora az idei nyár nagy slágere

Kivétel nélkül mindenkit beszippant a nyár, ilyenkor magasabb fokozatra kapcsolunk éssörvacsora1 nagykanállal habzsoljuk az életet. Ha mégis kicsit behúznánk a kéziféket és visszavennénk a tempóból, de az igazi gasztroélményekből nem adnánk alább, maradandót alkothatunk egy remek, otthon is elkészíthető sörvacsorával, méghozzá a Sör mi több receptjei alapján.

Megosztás Nyomtatás

Mi aranyozhatná be leginkább egy nyári nap végét, mint egy könnyen elkészíthető, ízletes menüsor?! Ráadásul, ha mindezt megspékeljük azzal, hogy az egyes fogások mellé a megfelelő söröket társítjuk, garantáltan minőségi gasztroélményben lesz részünk. A Magyar Sörgyártók Szövetségének kiemelt eseménysorozata, a hazai sörkultúrát építő Sör mi több különleges sör-étel párosításokon keresztül mutatja be a sörfogyasztás eddig ismeretlen, bár annál izgalmasabb oldalát. Az idei nyár legínycsiklandozóbb sörvacsorája Vásárhelyi István sörgasztronómus és Lenk Zsolt séf közreműködésével készült el.

Receptúra 2 fő részére

 

Hideg előétel I.:

Pácolt lazactatár, koktél paradicsommal – sör: klasszikus stílusú, Saaz-komlóval főzött cseh pilzeni (jellemzők: kenyeres, édeskés maláta, karakteres száraz enyhén zöldséges komlókeserű)

·         200 g füstölt lazac törzs

·         6 szem szilva koktélparadicsom

·         1 db narancshéja reszelve

·         4 ek natúr sajtkrém

·         friss torma reszelve

·         6 szem kumquat

·         fehér őrölt bors

·        

·         cukor

A füstölt lazacot ledörzsöljük a reszelt narancshéjjal, 1 ek sóval, 1 tk cukorral és hűtőszekrénybe rakjuk egy éjszakára folpack-kal letakarva. Felhasználáskor lemossuk a sós cukros narancsos réteget, szárazra töröljük és apró kockára vágjuk.  A kumquat-ot éles késsel szeletekre vágjuk. 1dl vizet 1 bögre cukorral felforraljuk, majd hűtjük és ebbe rakjuk a szeletelt kumquatot. A reszelt tormát összekeverjük a natúr sajtkrémmel, sózzuk, fehér őrölt borssal fűszerezzük. a sárga szilva koktélparadicsomot cikkekre vágjuk, a piros koktél paradicsomot apró kockára vágjuk. A lazactatárt elhelyezzük a tányéron, mellé kanalazzuk a sajtkrémet, megszórjuk a paradicsomokkal és a kumquattal. Ropogós pirítóssal vagy baquettel tálaljuk.

sörvacsora4

 

Hideg előétel II.:

Sárgadinnye szárított serrano sonkával, jalapeno szósszal, naranccsal és gyömbérrel megbolondítva – sör: Session IPA (jellemzők: könnyed, alacsonyabb alkoholtartalmú trópusi illatú, újvilági komlókkal főzött India Pale Ale, frissítő keserűséggel)

·         fél sárgadinnye

·         4 szelet serrano vagy füstölt sonka (vékony szeletek)

·         1db narancs

·         balzsam ecet krém

·         sushi gyömbér

A sárgadinnyét ízlés szerint felkockázzuk, vagy golyózzuk karalábé vájóval és kis tálkába rakjuk. A narancsot meghámozzuk, hogy ne legyen rajta a fehér kesernyés héj réteg, majd gerezdeket vágunk ki belőle és egy tálkába rakjuk. A megmaradt narancsot ráfacsarjuk a sárgadinnye golyókra. A serrano sonkát sütő papírral bélelt tepsin a sütőben 90 fokon szárítjuk 30 percig. A dinnyéket elrendezzük egy tányéron, mellé rakjuk a narancs filéket, a serrano sonka chipszeket, és jalapeno szószt csepegtetünk a tányérra. 2-3 pácolt bébi gyömbér szeletet elrejtünk a tányéron és pár csepp balzsam ecettel tálaljuk.

 sörvacsora4

Főétel:

Nyúlcomb, kacsamájas veloutéval, cukkini salátával – sör: tradicionális sötét belga ale (jellemzők: pörkölt malátás, enyhén gyümölcsös ízvilág és jellegzetes belga élesztőség)

·         2 db nyúlcomb konyhakészen

·         100 g pecsenye kacsamáj

·         1 db vörös hagyma

·         0,2 dl tejszín

·         4 dl tradicionális sötét belga

·         1 ek magos mustár

·         1 tk curry

·         1 szál sárgarépa

·         1 csomag bacon szalonna

·        

·         őrölt fehérbors

·         1 db cukkini

·         olíva olaj

A nyúlcomb felső csontját kicsontozzuk (vagy kérjük a hentes segítségét), sózzuk, borsozzuk, bekenjük a magos mustáros currys krémmel. A felcomb részét begöngyöljük baconconba, majd alufóliába csomagoljuk a 2/3-át annyira, hogy az alsó comb kilógjon. Egy tepsibe 1 szál sárgarépát és fél hagymát darabolunk, majd felöntjük 2 dl sötét belga ale sörrel. A nyúl combokat ráhelyezzük a sárgarépás hagymás ágyra és a tepsit becsomagoljuk alufóliával. 1,5 - 2 órán át lassan, 120-130 fokon sütjük. Ezután az alufóliából kicsomagoljuk a combot, miután kihűlt, kevés olajon körbe pirítjuk a szalonnát, vagy a sütőben 200 fokon 10-12 percig pirítjuk.

A másik fél hagymát finomra aprítjuk és kevés zsiradékon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a májat, egy kéves sötét belga ale sörrel és tejszínnel felöntjük, forraljuk, sóval és borssal ízesítjük, majd turmixoljuk és átszűrjük. A cukkinit hámozóval, hosszanti irányban szeleteljük, picit sózzuk, borsozzuk és kevés olíva olajjal meglocsoljuk. A meleg kacsamáj veloutét tányérra merjük, majd körbe elhelyezzük a cukkinit. A nyúlcombokat felszeleteljük és a veloutéra helyezzük.

sörvacsora3

 

Desszert:

Karamellás fagyi mascarpone-val, erdei gyümölcs habbal – sör: belga világos ale piros gyümölcsökkel érlelve (jellemzők: frissítő könnyű, enyhén fanyar piros gyümölcsös ízvilág, fruttis élesztő illattal, édeskés malátával, nagyon visszafogott keserűséggel)

·         karamellás fagyi

·         ribizli

·         fekete szeder

·         400 g mirelit erdei gyümölcs

·         3,5 dl tejszín

·         100 g cukor

·         1 üveg belga világos ale

Az erdei gyümölcsöt felfőzzük 50 g cukorral és 2 dl belga világos ale sörrel, majd turmixoljuk és átpasszírozzuk. a püré felét 2,5 dl habtejszínnel kikeverjük és habszifonba töltjük, majd a hűtőbe rakjuk, a másik felét félrerakjuk mártásnak. a maradék cukrot kis edényben megkaramellizálunk, csipet sót adunk hozzá, 1 dl tejszínnel krémes állagúra főzzük.

Ízlés szerint megkenjük a tányért a mártással, a gyümölcsöket elrendezzük rajta és a szifonból habot nyomunk köré. A fagyit helyezünk rá gombóc formában és locsoljuk meg a karamella krémmel.

sörvacsora2

 

A Sör mi több eseménysorozatról röviden

A Magyar Sörgyártók Szövetségének célja, hogy a világszerte reneszánszát élő sör az őt megillető helyére kerülhessen a hazai fogyasztók asztalán. A szövetség kiemelt eseménysorozata, a Sör mi több elkötelezett amellett, hogy elmélyítse a hazai sörkultúrát és új oldalairól mutassa be ezt a természetes italt.

 

 

 


Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu