2013. június 18.-án a Siklósi Vár meghívására ellátogattunk Siklósra és ott megtekintettük a felújított várat és annak történelmi emlékeit, a legújabb mediterrán élményközpontot a Hotel Castello**** és Thermal Spa-t, ahol autentikus környezetben tárultak a elénk a tradicionális magyar konyha remekjei, valamint ellátogattunk Riczu Tamás pincészetébe, ahol a siklósi és a villányi borrégió legzamatosabb borait kóstolhattuk meg.
Egy csapat újságíró érkezett Budapestről Siklósra, hogy megismerjék, és saját bőrükön megtapasztalják, átérezzék Siklós turisztikai értékeit. Az út első állomásaként az autentikus, 2009-ben alapított Riczu-Stier Pincészetben tartott hagyományos, magyaros reggelivel egybekötött borkóstoláson vettek részt az idelátogatók. A klasszikus piros kockás terítőkön a hazai konyha legfinomabb falatai mellett a házigazda Riczu Tamás kézműves Cimbora nevezetű habzóbora és rose-ja igazi felfrissülés és kulináris élmény volt. A reggeli mellett a villányi borkészítés rejtelmeiből is kaphattak némi ízelítőt a vendégek.
A bőséges reggelit követően az út egyenesen hazánk egyik legépebb várkastélyába a Siklósi Várba vezetett, ahol a közelmúltban felújított, gyönyörű Barbakánban a Vár vezetősége mellett a Sárkányos Lovagrend korhű harcjátékának izgalmas látványa fogadta az újságírókat.
A reneszánsz falak között Balázs Csaba vármenedzser kalauzolta a vendégeket, színes történetekkel, érdekességekkel és megannyi lenyűgöző látnivalóval övezve az utat, ami az állandó és időszaki kiállításokon, a Várkápolnán át a Dorottya-kerten keresztül a Bormúzeumba vezetett. A program során a Vár teraszán tartott kávészünet és az onnan látható panoráma mindenkit magával ragadott.
Kilátás a várterasztról.
A sajtóbejárás záró állomásaként a Vár tövében épült négycsillagos Hotel Castello**** és Thermal Spaba látogattunk el, ahol Sívó Roland szállodaigazgató által tartott házbejárás alatt mindenki megismerhette az egykori malomépületet körülölelő art deco stílusú szállodát, mely családi és baráti pihenésre, valamint konferenciák rendezésére egyaránt alkalmas. A nagy nyári forróságban a szervezők lehetőséget biztosítottak megmártózni a hűsítő medencékben, vagy kipróbálni a Thermal Spa kényeztető szolgáltatásait. A történelmi emlékek kedvelői pedig ellátogathattak az 1500-as évek közepe óta álló Malkocs bej dzsámiba.
Az egynapos kirándulás során a résztvevők igazi ízelítő csemegét kaphattak a kulturális és történelmi értékekben egyaránt gazdag, baranyai megyei településből, mely mediterrán hangulatú kisváros mind az aktív pihenés, mind pedig a szórakozás kedvelőinek számos izgalmat és örök élményt tartogat.
Csak ajánlani tudjuk mi is, hogy ha tehetik, akkor látogassanak el Siklósra és környékére.
Copyright: Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Képes Receptmagazin 2003-2024