Tizenharmadik éve, hogy szeptember első hétvégéjén a halászlé fenséges illata tölti be a szegedi Tisza partot. Amatőr- és mesterszakácsok, családi- és vállalati csapatok, a politika, a közélet és sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bográcsban halászlevet főzzenek „ A SZEGEDI HÍD ALATT…”, és ezzel kiérdemeljék Frank Sándor Venesz díjas mesterszakács által alapított HALFŐZŐ ÉRDEMREND -et.

A különlegesen ízletes szögedi halászlé hagyományainak megőrzése, a hal -mint egészséges táplálék - népszerűsítése érdekében alapított érdemrend elnyeréséhez a résztvevőknek hét éven át kell halat sütni-főzni. Első évben minden halfőző vasbogrács érdemrendet kap, majd a réz,- bronz, ezüst, arany, gyémántbogrács fokozatokon keresztül jut el az ÖRÖKÖS HALFŐZŐ címig. A bankkártya méretű érdemrenden egy gyémántszemű ezüst hal, arany bogrács és rubin kövekkel kirakott lángnyelvek találhatók, mely méltó, ékszer értékű elismerése a hét éves kitartó hagyományőrzésnek.
2008-ben nyolc nevezőnek került átadásra az örökös halfőző érdemrend, és 82 új halfőző tűzte célul a megtisztelő cím elérését. Az újszegedi parton 208 csapat vállalta s szegedi halászlé hagyományainak öregbítését. A Tisza szegedi oldalán a rakpartra kitelepült halászcsárdák, vendéglátók, várták a halételekre éhes vendégek áradatát.
A bográcshelyek az idén nem csak az Újszegedi Partfürdőn kerülnek kijelölésre. A szegedi parton a hajóállomás és a FOKA part között is választhatók főzőhelyek. A reményeink szerint ismét verőfényes napsütésben a ligetes, füves Tisza part ideális környezet, egy kis kikapcsolódásra, szórakozásra. Több mint 200 mázsa ízletes ponty, sokaknál harcsa, süllő, pisztráng kerül a bográcsokba a napfény és a vizek városában.
Már csütörtök este „A szegedi híd alatt, lányok sütik a halat…”. A felejthetetlen illatok és lenyűgöző látvány hatására kiéhezett több tízezer járókelő vendégül látásáról a rakpartra kitelepülő halászcsárdák gondoskodnak, de nem maradhatnak el a cukorkák, a mézes-, és kürtös kalács sem.
Tíz órakor a figyelem a magasba összpontosul majd, ahonnan egy „szögedi boszorkány” repülve hozza az óriás bogrács halászlébe való paprikafűzért. Az alaplé elkészítéséhez tutajon ízletes makói hagyma érkezik.
A rendezvény szervezője a ROOSEVELT TÉRI HALÁSZCSÁRDA a vízi bástyára felállított 7000 adagos óriás bográcsban szombaton és vasárnap naponta főz, így csupán itt közel 14000 adag halászlé készül a Szegedre látogató vendégeknek. Az Algyői Halászcsárda sátrában „gyevi filézett halászlé” fő.
A családfők a sziesztát a Stefánián, a Vármúzeum melletti borozókban, vagy a régi Hungáriában néhány pohár jó bor mellett tölthetik, miközben a Korányi fasor árnyékában kézműves kirakodó vásáron a gyerekek kaphatnak vásár fiát. A vállalkozó kedvűek a szegedi panorámát madártávlatból hőlégballonból és repülőgépből is megtekinthetik. A Tiszán olimpikonok társaságában sárkányhajózhatnak.
Az érdemrendek és különdíjak szombaton 17 órakor a Partfürdőn kerülnek átadásra. A vízi színpadon a Szerencsejáték Rt. nyeremény sorsolására kerül sor, ahol a Boszorkánysziget - Maros torkolat rekord kísérlet nevezőit díjazzuk. A műsorokból: csütörtökön country fesztivál, pénteken Bódi Guszti és a Fekete Szemek, szombaton sárkányhajózás, erős ember verseny, dixiland, és népzenei csokor, vasárnap IRIGY HÓNALJMIRIGY, színpadi műsorokat vízi karnevál, és rekord kísérletek egészítik ki. Vasárnap estét BANGÓ MARGIT és a szegedi cigányzenekarok együttes műsora, és tűzijáték zárja.
Töretlen fejlődés várható 2009-re is, Magyarország egyik legszínvonalasabb gasztronómiai fesztiválján. A négy napos, évről-évre bővülő és megújuló NEMZETKÖZI TISZAI HALFESZTIVÁLRA, rekord számú halfőzőt és több mint 200 000 látogatót várunk. Az érdeklődés fokozása érdekében egy szögedi halászlé receptet is adunk.
Hozzávalók: 2400 kg ponty, 600 kg vöröshagyma, 50 kg tv paprika, 100 kg paradicsom, 3 kg fokhagyma, 60 kg hegyes erős paprika, 30 kg mangalica sertés zsír, 30 kg só, 60 dkg fehérbors, 60 kg szegedi őrölt paprika, 2 kg Erős Pista, egy óriás bogrács és kevés gyakorlat. Jó étvágyat!