Jelentős márkák bemutatkozásával, a hazai piaci forgalom több mint felét képviselő cégek részvételével nyílik alig egy hónap múlva a Csodálatos Kávé kiállítás.
Az első hazai kávékiállítást április 23–25. között a Budapesti Vásárközpont D pavilonjában rendezi a Magyar Kávétársaság Kft. A Csodálatos Kávéra olyan ismert márkák képviselői jönnek, mint a Cafe Perte, a Bravos, a Pellini, a Mauro, Musetti, SaraLee, a Semiramis, Pasco és a Nestle. A szakkiállítást a kereskedők és termelők, a forgalmazók és a vendéglátó ipar képviselői számára rendezi a Magyar Kávétársaság Kft. Az Európai Kávékülönlegességek egyesületének magyar tagozata erre az időpontra hirdette meg a VI. Magyar Barista Bajnokságot. A verseny helyszíne: Hungexpo D pavilonja lesz, így a látványos versengés szakmai környezetben, az ágazat piaci szakembereinek érdeklődése mellett zajlik. A versenyzők Brasilia Opus Sublima kávéfőző gépeken Brasilia és Mahlkönig által biztosított darálókon készíthetik el a versenyszámukat. A bajnokságok egyben hivatalos kvalifikációk a 2010. júniusában, Londonban megrendezendő világbajnokságokra, vagyis a nyertesek Magyarországot fogják képviselni. A Csodálatos Kávé kiállítást az Európai Különleges Kávé Szövetség (SCAE) támogatja. TOVÁBBI HASZNOS INFORMÁCIÓK: Csodálatos Kávé Kiállítás Szervező: Magyar Kávétársaság Kft. 06/1-371-0574, edina.nemeth@scae.hu; www.csodalatoskave.hu NYITVA TARTÁS: 2010. április 23-25. Naponta 10-18 óráig KIZÁRÓLAG SZAKMAI LÁTOGATÓKNAK (18 éven aluliak csak szülői felügyelettel) Kötelező látogatói regisztráció HELYSZÍN HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont, „D” pavilon JEGYÁRAK 1 napos 1500.- Ft. előregisztrációval l000 3 napos 2500.- Ft előregisztrációal 2000 MEGNYITÓ 2010. április 23. 10.30 Bejárat és helyszíni regisztráció: I. fogadóépület (a Főbejárat felől) Előregisztráció: www.csodalatoskave.hu; edina.nemeth@scae.hu A VI. Magyar Barista bajnokság programja (versenyszámok időbeosztása) április 23. (péntek) 10.00-16.00 óráig Barista elődöntő* április 24. (szombat) 10.00-13.00 óráig Good Spirit 14.00-17.00 óráig Latte Art április 25. (vasárnap) 10.00-12.00 óráig Cup Tasting 13.00-15.00 óráig Barista döntő 15.00 órától eredményhirdetés elődöntőre 8-10 főt meghaladó jelentkezői létszám esetén kerül sorCseppnyi magyar barista történelem Az 1990-es rendszerváltást követően sok jó minőségű kávé érkezett hazánkba jellemzően Olaszországból, és néhány hazai pörkölő is elkezdte tevékenységét. A magyar szokásoknak megfelelően elsősorban „espresso”-t illetve „cappuccino”-t lehetett elkészíteni. A 2000-es évek elejétől néhány hazai kávépörkölő illetve kávéforgalmazó tagja lett a Európai Speciális Kávészövetségnek (Speciality Coffee Association of Europe). Látogatóként részt vettek a szövetség által megszervezésre kerülő Barista Világbajnokságokon, és tapasztalták az ott szereplő Baristák felkészültségét. A kávépörkölők illetve forgalmazók külön-külön figyelmet szenteltek a baristák képzésének, de belátták, hogy ezen a rendezvényen keresztül összefogva tudnak javítani a kávékészítés minőségén. Mint ahogy az Európai Speciális Kávészövetség is egy piaci érdekek felett álló azt nem befolyásoló szövetség, úgy a hazai szereplők is ennek megfelelően ténykedtek, amikor 2004 megszervezték az első Magyar Barista Bajnokságot. A nyertesek Magyarországot képviselhették a Barista Világbajnokságokon, így versenyzőink jelen voltak, Seattle-ben, Benben, Tokióban, Coppenhágában és Atlantában. Molnár Attila Atlantában bejutott a döntőbe, ami igen nagy elismerés neki és hazánknak is. A kezdeti nehézségeken túllépve hagyomány teremtődött, az Európai Speciális Kávészövetség aktív támogatásával versenyeinkkel bekerültünk a világ „kávé vérkeringésébe”. A kávé külön fejezet a vendéglátás területén ezért az idei évben a VI. Barista Bajnokság a Csodálatos Kávé szakkiállítás keretein belül kerül megrendezésre. WORK SHOP-OK a kiállításon Péntek (április 23.) Kávéfőző gép bemutató (Pasco Kft) Koncz Márk barista bemutatója Fabbri Mojito Mixeriskola bemutatója Kávékóstolás (Semiramis Kft.) Szombat (április 24.) Luigi Lupi világhírű barista Latte Art tréningje „Nyerskávétól a csészéig” kávépörkölési bemutató (Semiramis Kft.) A kávé jótékony élettani hatása (Dr. Szongoth Mariann) Vasárnap (április 25.) Illés Gyula barista bemutatója A magyarországi minőségi kávéfogyasztás fejlesztésének lehetséges útjai (Tóth Tamás Magyar Kávétársaság Kft.)
Copyright: Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Képes Receptmagazin 2003-2024