Nagy a tömeg, sok a bor, tobzódunk a sok kóstolnivaló között. Mivel bort mindenhol találunk, jó ha borkorcsolya is mindenütt rendelkezésre áll.
A vár Nyugati oldalán találunk Töki Pompost, és az országos hír-, kemencés kenyérlángost. Mellette az Antik Rétes, idén először sós, ,,Embörös rétessel" tesz a kedvünkre és az édesszájúaknak is tartogat meglepetést a 3 az 1-ben, szertelenül vidám és csapongó ízhatású új felállásával, a Víg Molnárné rétesével. Immáron megalapozott gyomorral látogathatjuk meg a Bacchus Vendéglőt, ahol a jól ismert tapolcai sült pisztráng és a balatoni fogas vár ránk. Idén is sztár a batyuban tálalt tárkonyos csülökragu, a sült kolbász és véres hurka, aztán mindezt lefojthatjuk egy aludttejes, szilvalekváros kukoricaprószával.
Miután bevettük a Bilagitot, megkóstolhatjuk a Kaiserfood hagyományos érlelésű, borok ihlette szalámijait, külön fűszerezéssel a fehér, a rosé és a vörös borokhoz.
Vele szemben az óriáskivetítő alatt a Pogácsa és Perec Ház csábít, ahol házi recept alapján, helyben sütik, frissen kínálják a tepertős, sajtos, túrós pogácsákat, a magvas, leveles stanglikat szilvás-mákos lepényeket.
A klasszikus, házi füstölt ízek kedvelőinek készít a Szega Camambert kolbászt 3 féle húsból.
Nekünk leginkább a sertés csemege kolbász omlós, szinte kenhetően laza hússzerkezete és jellegzetes fokhagymában gazdag zamata idézte fel az otthoni vastagkolbászok ízvilágát.
A házias ízek újabb dimenziója tárul elénk: a Budai Várban az Etyeki Sonkás! Lesz itt tradicionálisan sóban forgatott, de újragondolt, pácolással megbolondított magyar sonka is, házi kolbász saját stílusban és abárolt szalonna ahogy nagyapáink is készítették.
A Savoyai teraszon, az árkádok árnyékában boldogítja továbbra is a fanatikusokat a Csülök Csárda klasszikus kínálata: „A csülkös pacal”, Jókai Bableves, főtt-füstölt csülök friss kenyérrel, kovászos uborkával.
Ennyi kimerítő ízélmény után ránk fér egy frissítő, finom, krémes ristretto vagy cappuccino a Rossi Caffétől. Egyenesen sóskúti pörkölő üzemükből hozzák saját házasítású kávéjukat, de a teára áhítozók is jó helyen járnak itt. Az elviteles, sétáló poharakba frissen gőzölgő, krémes gyönyörűségek kerülnek kávéházi minőségben.
Az Oroszlános udvarban Mangal Ilona Fogadójában tudunk kapros rezgőkét enni, vagy oldalas koszorút ropogtatni fóliás burgonyával, füstölt tejföllel. Illetve megint szól a tavalyi sláger: a vargányás mangalica ragu ill. a galuskás lecsó füstölt oldalassal.
Díszvendégünk, a történelmi Nagy Magyarország ételeit kínáljuk idén: a savanyú tormalevest belsőségekkel, zöldségekkel, a kakastaréjos aprólékokat házi tarhonyával, a füstölt borjúnyelvet sütőtök pürével, vadragut mákos nudlival csak, hogy néhányat említsünk és még sok elfeledett ételkülönlegességet a Kárpát-medencéből.
A Keleti felvezető út mellett idén a Picanter Delicat kínálja a hispán kulinária remekeit, magyar módra felkatonázva. Ars poeticájuk így is szólhatna: egy korty bor, egy falat Papas féle tapas.
Sajtremekeivel első sorban a Bongrain csoportaggá vált Veszprémtej kényezteti fesztiválunk vendégeit két helyen is. Idén már a Boregyetemen bemutatkoznak új termékeik és maradnak a régiek is a Karaván, Pannónia és Tihany Camambert a sajttálon.
Idén először jön a Szittya Pita! Hagyományos receptből, helyben gyúrják és kelesztik a tésztát, majd öt féle ízben sütik a kenyérlángost (pl: mangalicatepertős, parasztkolbászos, kapros-túrós-sajtos), amit mindenki saját szájízére gazdagíthat a kikészített tejföllel, erős pistával, fűszerekkel.
Idén először Kürtőskalács a Borfesztiválon! A Tokaji udvarban a Halászó Fiú kútnál több ízben, kimagasló minőségben kürtőskalács friss tésztából, mandulás, belga csokoládés, diós, kókuszos.
Éhes nem marad senki!