Egészséges, gyors és könnyen variálható ételek a nap bármelyik étkezéséhez - A téli hónapokban felhalmozott felesleges kilókra és lecsökkent energiaszintre a leghatékonyabb megoldás a tavaszi diéta. Íme három recept Marton Adrienntől, a Privátséf háziasszonyától, amelyekkel egészséges, tápláló és ízletes ételeket készíthetünk magunknak, és leküzdhetjük a tavaszi fáradtságot.
Tápláló reggeli: egyéjszakás zabkása 5 féle változatban
A chia mag, magyar nevén aztékzsályamag az újhullámos gasztronómia megkerülhetetlen „szuperétele". A növény legértékesebb része a magja, mely nagyon gazdag esszenciális zsírsavakban, közülük is az igen egészséges Omega-3-ban, rostokban, mangánban, magnéziumban, foszforban, cinkben, káliumban és B-vitaminokban. Magas rosttartalma miatt azonban túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat is okozhat, ezért 15 grammnál több nem javasolt belőle és a legtöbb bio boltból már beszerezhető.
Hozzávalók az alaphoz:
- 1/3 befőttesüveg zabpehely
- 1 evőkanál chia mag
- 100 g mandulatej
- 100 g görög joghurt.
Variációk ízlés szerint:
Répás-fahéjas
- 1-2 evőkanál méz
- 1 teáskanál fahéj
- 2-3 evőkanál reszelt répa
- pekándió (bio boltokban megvásárolható kellemes ízű, értékes tápanyagokat tartalmazó Észak-Amerikában honos diófajta)
Áfonyás-citromos
- 2 evőkanál áfonyalekvár
- 1 maréknyi áfonya
- reszelt citromhéj
Barackos-csokoládés
- 1 evőkanál méz
- 1 teáskanál kakaópor
- 3 sárgabarack, héj nélkül
- reszelt étcsokoládé
Banános-diós
- 1-2 evőkanál méz
- egy marék tört dió
- egy maréknyi szeletelt banán
Piña Colada
- 1 teáskanál méz
- 1 maréknyi szeletelt mandula
- 1 maréknyi szeletelt ananász
- kókuszreszelék
Az elkészült zabkásákat egy éjszakára a hűtőben pihentetjük és miután megpuhultak benne a hozzávalók, másnap reggel fogyasztható is a finom reggeli.
Ebéd: egy ellenálhatatlan olasz finomság: Frittata, muffin formában
Hozzávalók:
- 12 db sonkaszelet (vastagabb szeletek)
- 70-80 g reszelt trappista sajt
- 15 dkg zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
- 1 nagy fej gomba
- 5 db tojás
- 1 dl tej
- só, bors ízlés szerint
A Frittata elkészítése lépésről-lépésre:
1. Melegítsük elő a sütőt 175 Celsius fokra. A muffin sütőformát vajazzuk ki, majd béleljük ki a sonkaszeletekkel.
2. Töltsünk meg minden sonkakelyhet sajttal és zöldborsóval.
3. Olvasztott vajon pirítsuk meg a gombát, majd tegyük a zöldborsóra.
4. A tojás-tej-só-bors keveréket öntsük a ''sonkamuffin'' tartókba. 175 Celsius fokon 16 percig süssük, takarás nélkül.
5. Tálaláskor reszeljünk rá sajtot!
Vacsora: Vitalizáló smoothie-k
Ha egészséges italokra gondolunk, akkor az elmúlt években egyértelműen lekörözte a turmixokat egy őrületesen finom, krémesen sima, frissen préselt gyümölcsökből, zöldségekből álló ital, a smoothie. A trendi ital több gyümölcsöt, zöldséget tartalmaz, mint a shake vagy a turmix, illetve alacsonyabb a zsír- és a cukortartalma. De hogyan is készül ez a zamatos üdítő, amit minden évszakban bátran fogyaszthatunk?
A gyümölcsöket fagyasszuk le (ne jégkockákat használjunk)! Ha serpenyőre kiterítve, sütőpapíron fagyasztjuk őket, nem ragadnak össze. Elsőként mindig a gyümölcslevet öntsük a turmixgépbe, így sokkal krémesebb lesz a végeredmény. A smoothie-ba tehetünk protein port, chia magot, kendermagot is, vagy bármilyen zöldséget. Bátran kísérletezzünk az ízekkel!
Variációk ízlés szerint:
Sárga smoothie
- 100 ml ananászlé
- 100 g görög joghurt
- ananász
- mangó
- banán
Sárgarépa-narancs smoothie
- 1,5 dl narancslé
- 100 g görög joghurt
- narancs
- barack
- sárgarépa
- egy kevés reszelt gyömbér
Zöld smoothie
- 100 ml almalé
- 100 g görög joghurt
- szőlő
- 1 darab avokádó
- zöld saláta
További ízletes és egészséges recepteket ismerhet meg a LifeNetwork Privátséf című műsorából.
Marton Adriennről:
Edvin Marton feleségéről a modell és szépségkirálynő Marton Adriennről kevesen tudják, hogy Kaliforniában szerezte diplomáját kulináris művészetekből, Ezt követően a világ egyik leghíresebb főzőiskolájának tartott franciaországi Le Cordon Bleu-n folytatta tanulmányait, majd később Los Angelesben privát séfként és étel stylistként dolgozott. Szakmai mentora Denise Vivaldo volt, aki olyan ismert személyeknek készített nagyszerű ételeket, mint George H. W. Bush, Ronald Reagan és Károly walesi herceg.
Copyright: Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Képes Receptmagazin 2003-2025